Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής (6ος αι.), που ήταν πιθανώς αφιερωμένη στον Άγιο Μηνά. Ο παλαιότερος ναός του Αγίου Νικολάου (1759) καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1971 και αναστηλώθηκε διατηρώντας τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία του. Στο προαύλιο της εκκλησίας βρίσκονται οι τάφοι του ευεργέτη της πόλης Φρίξου Παπαχρηστίδη (1901-2001), καπνεμπόρου και εφοπλιστή, και του μητροπολίτη Ελευθερούπολης Ευδόκιμου.
Η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ. Θεμελιώθηκε το 1976 με δαπάνες του Βασίλη Παπαχρηστίδη, γιου του Φρίξου Παπαχρηστίδη.
Το Κτίριο της Μητρόπολης
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ.
Το Κτίριο του Παλαιού Οικοτροφείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ.
Η Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (πλατεία Αγίου Νικολάου 6, τηλ. 22545).
Το Κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.
Ο Ιστορικός-Παραδοσιακός Οικισμός
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ, χτισμένος κοντά στη μικρή πλατεία Βαρούσι. Η ίδρυσή του ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων ακολουθεί αυτήν της Σιάτιστας, της Καστοριάς και άλλων φημισμένων μακεδονικών κέντρων.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Ελευθερίου
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ. Ιδρύθηκε το 1929 και ανοικοδομήθηκε το 1965.
Οι Παλαιές Καπναποθήκες
ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ.
Το "Πευκόραμα"
ΤΟ "ΠΕΥΚΟΡΑΜΑ" (τηλ. 21221), ξενώνας με καφέ και εστιατόριο, στους πρόποδες του Παγγαίου. Η θέα από εδώ είναι μαγευτική.
Το Ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής
ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, στην ομώνυμη περιοχή.
Η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ, στη θέση "Μπουζίνα". Σύμφωνα με την παράδοση, από εδώ πέρασε ο Απόστολος Παύλος.
Η εκκλησία του Αγίου Ευγενίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, στο χωριό Χορτοκόπι.
Η μονή της Παναγίας της Παγγαιώτισσας
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΓΑΙΩΤΙΣΣΑΣ, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, 3 χλμ Δ από το Χορτοκόπι.
Το Όρος Παγγαίο
ΤΟ ΟΡΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟ, με ψηλότερη κορυφή 1.956 μ. (Μάτι). Με αφετηρία το χωριό Ακροβούνι (Παναγιά) μπορείτε να επισκεφθείτε το πανέμορφο βουνό με τα πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές, που προσφέρεται για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί στον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο πρώτος που έζησε στα φαράγγια του Παγγαίου με τα άγρια θηρία ήταν ο Ορφέας, γιος της Μούσας Καλλιόπης, ήρωας, ποιητής και φημισμένος μουσικός, ιδρυτής μυστηριακών τελετών. Αργότερα ήταν ο Διόνυσος (θεός της γονιμότητας, της ευφορίας, της αμπέλου και του κρασιού) εκείνος που μαζί με τις Μαινάδες του πραγματοποιούσε στα έρημα φαράγγια του Παγγαίου τα οργιαστικά γλέντια του. Με το αγαπημένο βουνό των Μουσών συνδέθηκε και ο μυθικός βασιλιάς Μίδας, που έγινε πλούσιος και ισχυρός χάρη στο χρυσάφι του Παγγαίου. Τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου της περιοχής εκμεταλλεύτηκαν συστηματικά Θασίτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες (Φίλιππος Β', Μέγας Αλέξανδρος και Διάδοχοι) και Ρωμαίοι (η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στοές μεταλλείων σε διάφορα σημεία). Το Παγγαίο αποτέλεσε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων και σκληρών μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μονή της Υπαπαντής
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ, στη θέση "Παλαιό Χορτοκόπι", 4,5 χλμ ΒΔ από το χωριό Ακροβούνι (Παναγιά).
Το Δασικό χωριό Παγγαίου
ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ (τηλ. 23533), σε υψόμετρο 650, στις ανατολικές πλαγιές του όμορφου βουνού, 7 χλμ ΒΔ από το Ακροβούνι. Η ξενοδοχειακή μονάδα διαθέτει εστιατόριο και καφέ μπαρ.
Οι Στοές των Αρχαίων Μεταλλείων
ΟΙ ΣΤΟΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ, στο Παγγαίο.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παγγαίου
ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ, στη θέση "Κοιλάδα Ορφέα", 24 χλμ Δ από το Ακροβούνι (βλ. "Γενικές πληροφορίες" του νομού).
Το Ιερό του Ήρωα Αυλωνείτου
ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΑΥΛΩΝΕΙΤΟΥ (με πλούσιο επιγραφικό υλικό) και Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, διάδοχο λατρευτικό κέντρο, στην περιοχή των Κηπιών.
Η μονή του Αγίου Παντελεήμονος
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ, στη θέση "Αετοπλαγιά", πάνω από το χωριό Χρυσόκαστρο. Κατά τη διαδρομή από το χωριό προς τη μονή έχετε όμορφη θέα στους γύρω οικισμούς και την πεδινή έκταση της περιοχής.