Χρυσούπολη
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Η Ποτοποιία Μπαμπατζίμ
Η ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ (τηλ. 22225). Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1875 από τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο, συνεχίζει με μεράκι την παράδοση της οικογένειας στην απόσταξη του φημισμένου ούζου "Μπαμπατζίμ".
Το Κτίριο της Αγροτικής Τράπεζας
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.
Το Κτίριο του Δημαρχείου (Παλαιό Διοικητήριο)
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ).
Οι Λίμνες της Χρυσούπολης
ΟΙ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ, με πλούσια υδρόβια χλωρίδα (νούφαρα, νεροκάστανα, βούρλα, καλαμιές κ.ά.) και πανίδα (πουλιά, βάτραχοι, νεροχελώνες, υδρόβια σαλιγκάρια, έντομα). Η μεγαλύτερη είναι η Αλατζά Γκιόλα, σπάνιας φυσικής ομορφιάς.
οι Λιμνοθάλασσες Βασσόβας και Ερατεινού
ΟΙ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ ΒΑΣΣΟΒΑΣ και ΕΡΑΤΕΙΝΟΥ. Φημισμένα είναι τα καρπούζια που παράγονται στις πεδινές εκτάσεις γύρω από το χωριό Ερατεινό.
Το Χρυσοχώρι
ΤΟ ΧΡΥΣΟΧΩΡΙ, χτισμένο σε περιοχή με εκτεταμένες καλλιέργειες, νότια της Χρυσούπολης. Φημίζεται για το κρασί και το τσίπουρό του, αλλά και για την αξιόλογη παραγωγή σπαραγγιών.
Το Κέντρο Πληροφόρησης Νέστου
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΝΕΣΤΟΥ, κοντά στον ποταμό, σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον.
Το Αισθητικό Δάσος των Στενών του Ποταμού Νέστου
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ (έκταση 23.800 στρεμμάτων), προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα (περίπου 500 είδη) και πανίδα (σπάνια αρπακτικά πουλιά και θηλαστικά). Τα Στενά του Νέστου, τόπος μοναδικής ομορφιάς, δημιουργήθηκαν από τη ροή των νερών του ποταμού, που διαβρώνει τα ασβεστολιθικά πετρώματα της περιοχής. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Νέστος - γνωστός στην αρχαιότητα ως Νέσσος και Μέστος - ήταν γιος του Ωκεανού και της Θέτιδος, πατέρας της Καλλιρρόης. Ο ποταμός, φυσικό όριο ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη, πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα της Βουλγαρίας και εκβάλλει στο Αιγαίο. Έχει συνολικό μήκος 234 χλμ, από τα οποία περίπου 130 στο ελληνικό έδαφος. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η μεγάλη βιοποικιλία καθιστούν το Νέστο έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης.
Η Αρχαία Πιστυρος
Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΙΣΤΥΡΟΣ. Λείψανά της έχουν εντοπιστεί ανάμεσα στα χωριά Ποντολίβαδο και Πετροπηγή.
Η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ, στην Πέρνη, χωριό γνωστό για το κρασί και το τσίπουρό του.
Το χωριό Γέροντας
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΕΡΟΝΤΑΣ, με θέα στις πεδινές εκτάσεις της Χρυσούπολης. Ιδρύθηκε από κατοίκους του ομώνυμου μικρασιατικού χωριού. Στο ακρωτήρι του Γέροντα, απέναντι από τη Σάμο, ο στόλος των Μιαούλη, Σαχτούρη, Παπανικολή κ.ά. συγκρούστηκε επιτυχώς με τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στις 29 Αυγούστου 1824.
Το Υπαίθριο Θέατρο
ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, κοντά στο χωριό Ζαρκαδιά.