Δερβίζιανα
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Κτίριο του Δημαρχείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.
Οι Πηγές
ΟΙ ΠΗΓΕΣ, στα θεμέλια του Δημαρχείου.
Το Πλατάνι
ΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙ, με εντυπωσιακή διάμετρο κορμού, μνημείο της φύσης απέναντι από το Δημαρχείο.
Οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νικολάου
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ και ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.
Η μονή Μεσιανών
Η ΜΟΝΗ ΜΕΣΙΑΝΩΝ, αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, 2 χλμ ΝΔ. Η περιτειχισμένη μονή ιδρύθηκε και τοιχογραφήθηκε το 1764. Το σταυρεπίστεγο καθολικό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης της Μεταβυζαντινής Περιόδου στην Ήπειρο. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο με σκαλιστά βημόθυρα.
Οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Αγίας Παρασκευής
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (1760), στο χωριό Γεωργάνοι.
Η εκκλησία της Παναγίας (Γενέσιο της Θεοτόκου)
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ), στο χωριό Βαργιάδες. Χτίστηκε το 1765 και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες 18ου αι.
Το Κτίριο του Δημοτικόυ Σχολείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, στο χωριό Αχλαδιές.
Τα Λείψανα Ακροπόλης Ελληνιστικών Χρόνων
ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, στη θέση "Βατίστα", στις Αχλαδιές.
Ο Πύργος "Τζιμέϊκα"
Ο ΠΥΡΓΟΣ "ΤΖΙΜΕΪΚΑ", στις Αχλαδιές. Αποτελεί δείγμα οχυρής κατασκευής της Τουρκοκρατίας, με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Εδώ διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των Σουλιωτών και του Αλή πασά των Ιωαννίνων.
Η μονή της Αγίας Παρασκευής
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, κοντά στις Αχλαδιές. Το καθολικό χτίστηκε στις αρχές του 20ού αι. από μάστορες της Βούρμπιανης Κονίτσης.
Η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, σε όμορφη τοποθεσία - πλατάνια και τρεχούμενα νερά -, κοντά στις Αχλαδιές. Η περιτειχισμένη μονή ιδρύθηκε το 1714 και τοιχογραφήθηκε το 1810. Το καθολικό - τρίκλιτη βασιλική με τρούλο - έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, δεσποτικό θρόνο και άμβωνα.
Η εκκλησία του Γενεθλίου της Θεοτόκου "Λάμποβος"
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ("ΛΑΜΠΟΒΟΣ"), κοντά στις Αχλαδιές. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης της Υστεροβυζαντινής Περιόδου στην Ήπειρο. Έχει τοιχογραφίες 18ου αι.