Ιωάννινα
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Κάστρο
ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, με τις ακροπόλεις του Ιτς-Καλέ και του Ασλάν πασά, ιστορικά μνημεία, μουσεία, παραδοσιακά σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γοητευτικά σοκάκια. Η αρχική βυζαντινή οχύρωση δέχθηκε επισκευές και προσθήκες από τους Νορμανδούς (11ος αι.), τους δεσπότες της Ηπείρου (13ος-14ος αι.) και τους Τούρκους.
Η Νοτιοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς-Καλέ)
Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (ΙΤΣ-ΚΑΛΕ), με εντυπωσιακή κεντρική πύλη, διοικητικό κέντρο κατά τη Βυζαντινή Περίοδο. Θα δείτε το Φετιχιέ τζαμί (χτισμένο κατά την παράδοση στη θέση βυζαντινού ναού των Ταξιαρχών και ανακαινισμένο από τον Αλή πασά), τους τάφους του Αλή πασά και της πρώτης συζύγου του, Φατιμά, το Βυζαντινό Μουσείο, τα τουρκικά μαγειρεία (όπου λειτουργεί αναψυκτήριο), την πυριτιδαποθήκη, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το θησαυροφυλάκιο (κτίριο της εποχής του Αλή πασά, όπου στεγάζεται η Βυζαντινή Συλλογή Αργυροχοΐας) και τον πύργο του Βοημούνδου, 11ου αι.
Η Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου (Ασλάν Πασά)
Η ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (ΑΣΛΑΝ ΠΑΣΑ). Θα δείτε το τζαμί του Ασλάν πασά (1618/1619), όπου στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο, το μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο, χτισμένο το 1618), όπου στεγάζεται το Μουσείο Φώτη Ραπακούση, την εστία και το μεσαιωνικό πύργο. Κοντά στην είσοδο της ακρόπολης θα δείτε το οθωμανικό λουτρό (τέλη 17ου αι.), τους τουρκικούς στρατώνες και το ανακαινισμένο κτίριο της βιβλιοθήκης.
Ο Τετράπλευρος Πύργος (Πύργος του Θωμά)
Ο ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟΣ ΠΥΡΓΟΣ (ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΘΩΜΑ), με το ρολόι, δίπλα στην κεντρική πύλη του κάστρου. Χτίστηκε από το Θωμά Πρελιούμποβιτς, σέρβο ηγεμόνα των Ιωαννίνων (1367-1384). Στη βάση του βρίσκεται εικονοστάσι αφιερωμένο στο νεομάρτυρα Γεώργιο, που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 17 Ιανουαρίου 1838.
Ο "Μόλος"
Ο "ΜΟΛΟΣ", γραφικό τμήμα της πόλης με υπεραιωνόβια πλατάνια, καφέ μπαρ και εστιατόρια. Καραβάκια συνδέουν το "Μόλο" με το Νησί των Ιωαννίνων.
Ο Παραλίμνιος Δρόμος
Ο ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, με εντυπωσιακά πλατάνια, γύρω από τα τείχη του κάστρου.
Η Μαγευτική Λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα)
Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ), άρρηκτα δεμένη με το παρελθόν και το παρόν της πόλης, γνωστή και ως λίμνη της κυρα-Φροσύνης. Έχει μήκος περίπου 7,5 χλμ, πλάτος 5 χλμ και βάθος 3-9 μ. Το πλεονάζον νερό της λίμνης υπερχειλίζει και, μέσω της τάφρου που βρίσκεται στην περιοχή του Περάματος, οδηγείται στον ποταμό Καλαμά. Η Παμβώτιδα με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα αποτελεί τόπο αναψυχής, τουριστικό και ναυταθλητικό κέντρο. Την προστασία και την αξιοποίηση της λίμνης έχει αναλάβει η Δημοτική Επιχείρηση Λίμνης Ιωαννίνων.
Η Περιοχή "Μάτσικας"
Η ΠΕΡΙΟΧΗ "ΜΑΤΣΙΚΑΣ", με καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Η Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη Πολυμέσων
Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ (τηλ. 38656), στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα.
Το Κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.
Η Ζωσιμαία Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη
Η ΖΩΣΙΜΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (τηλ. 25591). Περιλαμβάνει χειρόγραφα (κυρίως θεολογικού περιεχομένου) 12ου-17ου αι., παλαιότυπα, σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά, το Αρχείο Κώστα Κρυστάλλη, ειδικές συλλογές κ.ά. Η Βιβλιοθήκη αναπτύσσει πλούσια εκδοτική δραστηριότητα.
Η Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών
Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (οδός Παρασκευοπούλου 4). Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα ηπειρωτών συγγραφέων, τμήμα παλαιοτύπων, παλαιά περιοδικά και αρχείο ηπειρώτικων εφημερίδων 19ου-20ού αι. Σε αίθουσα της Εταιρείας θα δείτε παραδοσιακό καθιστικό με τζάκι.Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) ιδρύθηκε το 1955 - πρώτος πρόεδρός της υπήρξε ο Κώστας Φρόντζος - με σκοπό την περισυλλογή, τη διατήρηση και την αξιοποίηση του ιστορικού και παραδοσιακού πλούτου της Ηπείρου. Αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα πνευματικά ιδρύματα της χώρας, με σημαντική κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.
Το Κτίριο του Δημαρχείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (οδός Αβέρωφ), με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οικοδομήθηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη.
Το Διοικητήριο της Viii Μεραρχίας
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ VIII ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ (οδός Αβέρωφ), κοντά στο Δημαρχείο.
Το Ρολόϊ
ΤΟ ΡΟΛΟΪ, κοντά στο κτίριο της VIII Μεραρχίας. Έργο του γιαννιώτη αρχιτέκτονα Περικλή Mελίρρυτου, χτίστηκε το 1905, επί Oσμάν πασά.
Το Κτίριο των Παλαιών Μαγειρείων
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ (οδός Αγίας Μαρίνας 55), όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Πάρκο "Λιθαρίτσια"
ΤΟ ΠΑΡΚΟ "ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ", στο κέντρο της πόλης, με αναψυκτήριο και όμορφη θέα.
Τα Κτίρια της Εθνικής Τράπεζας και του Ταχυδρομείου
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ.
Η Πλατεία Πύρρου και το Κτίριο της Νομαρχίας
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ και ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Αγοράς
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΟΡΑΣ.
Το Αρχοντικό Μισίου
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΙΣΙΟΥ, κληροδότημα Πυρσινέλλα στο Δήμο Ιωαννιτών. Χτίστηκε το 1844 και είναι αξιόλογης αρχιτεκτονικής. Στο χώρο του αρχοντικού πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Κτίριο της Καπλάνειου Σχολής
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, όπου στεγάζεται δημοτικό σχολείο.
Το Κτίριο της Παπαζόγλειου Σχολής (Υφαντικής Θηλέων)
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ (ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΘΗΛΕΩΝ), όπου στεγάζεται γυμνάσιο.
Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.
Το Τζαμί του Καλού Τσεσμέ
ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΤΣΕΣΜΕ (πλατεία Λάμπρου Τζαβέλλα).
Το Τουριστικό Περίπτερο
ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ, παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, σε ύψωμα πάνω από την πόλη. Προσφέρει μαγευτική θέα στην πόλη και τη λίμνη.
Το Θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ HΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ MΕΛΕΤΩΝ, δίπλα στο Τουριστικό Περίπτερο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το Αισθητικό Δάσος
ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ, σε λόφο πάνω από την πόλη, με όμορφη θέα.
Το "Γιαννιώτικο Σαλόνι" (Πάρκο Πυρσινελλα)
ΤΟ "ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ" (ΠΑΡΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ), με δασύλλιο, χώρο αναψυχής, καφέ - εστιατόριο και γήπεδα τένις.