Καλπάκι
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Μνημείο των Πεσόντων
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ, στη μάχη του Καλπακίου. Θα δείτε τον επιβλητικό ανδριάντα του "Μαχητή" ("Αγνώστου Στρατιώτη"). Δεσπόζει σε λόφο πάνω από το χωριό.
Η Σπηλιά του Στρατηγού Κατσιμήτρου
Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Καλπακίου εδώ στεγάστηκε το αρχηγείο του στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, διοικητή της VIII Μεραρχίας.
Η μονή Βέλλας
Η ΜΟΝΗ ΒΕΛΛΑΣ, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε τον 11ο αι. και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο επί Τουρκοκρατίας.
Τα Ερείπια της Βυζαντινής Πόλης Βέλλας
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΒΕΛΛΑΣ. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν κτίσματα και ψηφιδωτά δάπεδα παλαιοχριστιανικών βασιλικών. Στη θέση "Καστρί" σώζονται ερείπια βυζαντινής ακρόπολης.
Ο Νερόμυλος και οι Νεροτριβές
Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ και ΟΙ ΝΕΡΟΤΡΙΒΕΣ, στη θέση "Οπάγια". Στην περιοχή εντοπίστηκαν λείψανα της βυζαντινής πόλης Οπάς (ψηφιδωτά δάπεδα Παλαιοχριστιανικής Εποχής, 5ου αι.).
Το χωριό Άνω Ραβένια
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ, με τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας, 7,5 χλμ Β.
Το χωριό Μαυροβούνι
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ, με θαυμάσια θέα στο Βίκο και την Τύμφη, 9,5 χλμ Β. Από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, χτισμένη σε λόφο, έχετε μαγευτική θέα στα χωριά Κεφαλόβρυσο, Μερόπη, Βήσσανη, Άγιο Κοσμά και Ρουψιά, στο Βίκο και την Τύμφη.
Το χωριό Γεροπλάτανος
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΕΡΟΠΛΑΤΑΝΟΣ, με τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Παντελεήμονα, 14,5 χλμ Β.