Κλειδωνιά
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ο Ποταμός Βοϊδομάτης
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗΣ, με κρυστάλλινα νερά, αξιόλογη ιχθυοπανίδα και υπεραιωνόβια πλατάνια στις όχθες του. Πηγάζει από τη χαράδρα του Βίκου. Κοντά στο χωριό Καλλιθέα ο Βοϊδομάτης συμβάλλει στον Αώο (τα νερά τους ενώνονται κοντά στην κοιλάδα του Μπουραζανίου με εκείνα του Σαραντάπορου).
Το Πέτρινο Τοξωτό Γεφύρι του Βοϊδομάτη
ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΟΞΩΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ (1853), αξιόλογης αρχιτεκτονικής, στα όρια του εθνικού δρυμού Βίκου - Αώου.
Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ - ΑΩΟΥ. Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους). Ο δρυμός έχει χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου. Πολυάριθμα είδη δασικών δέντρων και θάμνων, σπάνια είδη φυτών κοσμούν το δρυμό και συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλπικός τρίτωνας και σαύρα της Πίνδου, πλούσια πτηνοπανίδα, πέστροφες κ.ά.).Πληροφ.: Δασαρχείο Κόνιτσας, τηλ. 22498.
Οι μονές των Αγίων Αναργύρων, του Σωτήρα και των Αγίων Αποστόλων
ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ και ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, στον εθνικό δρυμό Βίκου - Αώου. Σύμφωνα με την παράδοση, οι μονές ιδρύθηκαν από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' Πωγωνάτο (668-685).