Μονοδένδρι
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία του Αγίου Μήνα
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (αρχές 17ου αι.), κατάγραφος μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, ιστορήθηκε το 1619/1620 από τον αγιογράφο Μιχαήλ και το γιο του Κωνσταντίνο, που κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου.
Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (1804), τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες των αρχών του 19ου αι., έργα ρώσων αγιογράφων.
Το Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο
ΤΟ ΡΙΖΑΡΕΙΟ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (τηλ. 71382), με εκθετήριο και πωλητήριο παραδοσιακών κεντημάτων και υφαντών, δημιουργιών των μαθητριών της Ριζαρείου Σχολής.
Το Κτίριο της Ριζαρείου Σχολής
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ.
Το Σπίτι των Αδελφών Ριζάρη
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΡΙΖΑΡΗ, όπου στεγάζεται το δημοτικό σχολείο.
Το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο
ΤΟ ΡΙΖΑΡΕΙΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (τηλ. 71573), όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις διεθνούς ακτινοβολίας.
Το Υπαίθριο Θέατρο
ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η Βυζαντινή μονή της Αγίας Παρασκευής
Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, σε εντυπωσιακή ορθοπλαγιά του φαραγγιού του Bίκου - επιβλητικό τοπίο. Σύμφωνα με την επιγραφή στο υπέρθυρο, το καθολικό χτίστηκε από το βοεβόδα Μιχαήλ Θεριανό το 1413-1414. Φθάνετε ακολουθώντας λιθόστρωτο μονοπάτι 600 μ. Το μονοπάτι, λαξευμένο σε ορθοπλαγιά, συνεχίζει τη διαδρομή του μετά τη μονή και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να θαυμάσει τμήμα του εντυπωσιακού φαραγγιού του Βίκου.
Η μονή του Προφήτη Ηλία
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (1632), χτισμένη σε κατάφυτο λόφο, με όμορφη θέα.
Η Διαδρομή Μονοδένδρι-Οξυά
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ-ΟΞΥΑ, με θέα στη γύρω περιοχή.
Οι Σχιστόλιθοι
ΟΙ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΟΙ, με εντυπωσιακές οριζόντιες πτυχώσεις, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί στη διαδρομή Μονοδένδρι-Οξυά.
Η Θέση "Οξυά"
Η ΘΕΣΗ "ΟΞΥΑ", 7,5 χλμ Β (και 5' από μονοπάτι). Από εδώ θα απολαύσετε τη φύση σε όλο το μεγαλείο της. Η θέα στη χαράδρα του Βίκου, βάθους 900 μ. και ανοίγματος 1.100 μ., είναι συγκλονιστική.
Το Φαράγγι του Βίκου
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ. Aρχίζει σε απόσταση 600 μ. από το χωριό. Μαζί με τις απολήξεις του - φαράγγι Άνω Βίκου και φαράγγια Βοϊδομάτη - ξεπερνά σε μήκος τα 35 χλμ. Tο βάθος του ποικίλλει, από 600 μ. περίπου στο Mονοδένδρι, όπου και το στενότερο σημείο του, ώς 1.200 μ. περίπου στο χωριό Bίκο. Στο βαθύτερο αυτό σημείο παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο άνοιγμα (2.200 μ. περίπου).
Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου
Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΒΙΚΟΥ - ΑΩΟΥ. Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης. Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους). Ο δρυμός έχει χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου. Πολυάριθμα είδη δασικών δέντρων και θάμνων, σπάνια είδη φυτών κοσμούν το δρυμό και συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλπικός τρίτωνας και σαύρα της Πίνδου, πλούσια πτηνοπανίδα, πέστροφες κ.ά.).Πληροφ.: Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων, τηλ. (26510) 26591, Δασαρχείο Ιωαννίνων, τηλ. (26510) 27593.