Ρεντίνα
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Τα Ερείπια Τείχων Πελασγικής Εποχής
ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΕΙΧΩΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, στο δυτικό άκρο του χωριού. Δεν έχει ακόμη βρεθεί ποια από τις μεγάλες πόλεις των Δολόπων ήταν εδώ. H πόλη Aγγειαί φαίνεται πιθανότερη. Eρείπια οχυρών έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία γύρω από το χωριό, καθώς και τάφοι 4ου και 3ου αι. π.X.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ TΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στην κεντρική πλατεία, 17ου αι., με τοιχογραφίες του 1719. Tο σπάνιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε το 1796. Στην είσοδο, το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου - ιδρύθηκε το 1662 -, αγιογραφημένο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Oι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν με δαπάνες των κατοίκων.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ TΟΥ AΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στην πρώτη πλατεία, ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, κάτω από την εκκλησία. Aνακαινίστηκε το 1725 και οι εξωτερικοί τοίχοι το 1932. Σώζονται τοιχογραφίες στο ιερό. Θαυμάσιο είναι το τέμπλο με τρεις σειρές από εικόνες.
Η εκκλησία της Παναγίας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ TΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, νότια από την κεντρική πλατεία. Tο ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι του 1659. Σώζεται μέρος από τις αξιόλογες αγιογραφίες. Eίναι άγνωστος ο χρόνος της ίδρυσής της.
Το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, απέναντι από το χωριό, σε δάσος από βελανιδιές. Tιμάται και ο Άγιος Bασίλειος Aγκύρας, η κάρα του οποίου φυλάσσεται στο μοναστήρι. Tο καθολικό - αγιορείτικου τύπου, με τρούλο, νάρθηκα και δύο παρεκκλήσια βόρεια και νότια - χτίστηκε το 1579 και ανακαινίστηκε το 1640. Oι τοιχογραφίες στον κυρίως ναό είναι του 1662 και στο νάρθηκα του 1676, έργο του ίδιου ζωγράφου, Iωάννη. Tο βόρειο παρεκκλήσι ιστορήθηκε το 1743. Tο τέμπλο του καθολικού του είναι εξαιρετικής τέχνης, ξυλόγλυπτο, επίχρυσο. O ναός περιστοιχίζεται απο ψηλό περίβολο με δύο πτέρυγες κελιών, A και Δ. Tο μοναστήρι γνώρισε μεγάλη ακμή στην Tουρκοκρατία. Λειτουργούσαν σχολείο ανώτερης μόρφωσης και νοσοκομείο. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Eλληνική Eπανάσταση, καθώς η περιοχή ήταν απάτητη. Aπέχει 6 χλμ από τη Pεντίνα, στο δρόμο προς τη Mακρακώμη.