Κολυμπάρι
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η Σταυροπηγιακή μονή της Οδηγητρίας (μονή Γωνιάς)
Η ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ (ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ), στη δυτική γωνιά - όπως δηλώνει και το όνομά της - του κόλπου Χανίων (τηλ. 22313, 22227). H ιστορία της μονής αρχίζει τον 9ο αι. Iδρύθηκε αρχικά στη θέση "Mένιες" της χερσονήσου Pοδωπού, προς τιμήν του Aγίου Γεωργίου, εκεί ακριβώς όπου υπήρχε ναός αφιερωμένος στη Δίκτυννα Bριτομάρτιδα Άρτεμη. Στη σημερινή θέση μεταφέρθηκε για περισσότερη ασφάλεια στις αρχές του 17ου αι. Tιμάται στο όνομα της Παναγίας της Oδηγήτριας. H μονή καταστράφηκε πρώτη φορά με την εισβολή των Tούρκων το 1645, αλλά σύντομα ξαναχτίστηκε και απέκτησε σχολείο και άλλα προνόμια. H παλαιά, πλούσια βιβλιοθήκη της κάηκε το 1866, πάλι από τους Tούρκους. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η μονή υπήρξε κέντρο εθνικής αντίστασης, γι' αυτό και επανειλημμένα έγινε στόχος βομβαρδισμών. Στη μονή υπάρχουν εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές.
Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης
Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, κοντά στη μονή. Eίναι σύγχρονο εκκλησιαστικό-θρησκευτικό και πνευματικό ίδρυμα. Xτίστηκε σε χώρο που παραχωρήθηκε από τη μονή Γωνιάς.
Το Ηρώο
ΤΟ ΗΡΩΟ, προς τιμήν των πεσόντων της Σχολής Ευελπίδων στη Μάχη της Κρήτης.
Το χωριό Ραβδούχα, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΡΑΒΔΟΥΧΑ, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, 13ου αι., με αξιόλογες αγιογραφίες. Στην παραλία του χωριού, μικρός μόλος για βάρκες.
Το χωριό Ροδωπός
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΡΟΔΩΠΟΣ, με βενετσιάνικη έπαυλη (1625). Από το Ροδωπό ο δρόμος συνεχίζει για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ριγολόγου, 16ου αι., στη θέση "Γκιώνα", και την εκκλησία του Αγίου Παύλου, 14ου-15ου αι.
Ο Ορμίσκος Αφράτων
Ο ΟΡΜΙΣΚΟΣ ΑΦΡΑΤΩΝ, σε περιοχή με άγρια φυσική ομορφιά.
Το Ακρωτήρι Σπάθα
ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΣΠΑΘΑ.
Η Αρχαία Δίκτυννα
Η ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΚΤΥΝΝΑ, στο ανατολικό τμήμα του ακρωτηρίου Σπάθα, στη θέση "Μένιες". Υπήρξε σπουδαίο κέντρο λατρείας κατά τη Ρωμαϊκή Περίοδο προς τιμήν της Δίκτυννας Βριτομάρτιδος Άρτεμης, θεάς που λατρευόταν κυρίως στη Δυτική Κρήτη. Ο χώρος διατήρησε τη θρησκευτική σημασία του και κατά τους Χριστιανικούς Χρόνους.
Ο Παραθεριστικός Οικισμός Ταυρωνίτης
Ο ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗΣ, κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού.
Το χωριό Νοχιά
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΝΟΧΙΑ, με παράδοση στην αγγειοπλαστική.
Το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΕΡΗΜΙΤΗ, 3 χλμ Ν, κοντά στο χωριό Μαραθοκεφάλα, σε θαυμάσια τοποθεσία, με θέα στον κάμπο και τον όρμο Κολυμπαρίου. Μέσα στο σπήλαιο θα δείτε την εκκλησία και την κρύπτη του Αγίου, καθώς και ιαματικό αγίασμα.
Το χωριό Σπηλιά
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΠΗΛΙΑ, 4 χλμ Ν, με τις εκκλησίες της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 18ου-19ου αι., με ξυλόγλυπτο τέμπλο, και της Παναγίας, 14ου αι.
Η Ελιά
Η ΕΛΙΑ, μνημείο της φύσης, στο χωριό Άνω Βούβες.
Το χωριό Δράκονα
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΡΑΚΟΝΑ, 6,5 χλμ Ν. Σε όμορφη τοποθεσία με δρυς θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, 14ου αι.
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (Ροτόντα)
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΡΟΤΟΝΤΑ), 6ου αι., μοναδικής αρχιτεκτονικής, με τοιχογραφίες 6ου-14ου αι., κοντά στο χωριό Επισκοπή.
Το χωριό Δελιανά
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΕΛΙΑΝΑ, 15 χλμ Ν, με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, 14ου αι., με τοιχογραφίες του Μιχαήλ Βενέρη. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το ομώνυμο φαράγγι - διαδρομή 2 χλμ μέσα σε άγρια βλάστηση.
Το χωριό Μαλαθυρός
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΛΑΘΥΡΟΣ, 21 χλμ Ν, με τις εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης, 14ου αι., της Παναγίας, 14ου αι., και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, 15ου αι., καθώς και ερείπια βυζαντινού φρουρίου.
Το χωριό Ζυμπράγος, με την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΖΥΜΠΡΑΓΟΣ, με την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, 14ου-15ου αι.