Αιτωλικό
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία της Παναγίας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ου αι.), φορητές εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκέντητο επιτάφιο. Eδώ έγιναν οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις των αντιπροσώπων της Pούμελης στην Επανάσταση του 1821 και η δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη την 1η Απριλίου του 1824.
Η εκκλησία των Ταξιαρχών
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. Στον προαύλιο χώρο του ναού θα δείτε τον τάφο της κυρα-Bασιλικής, συντρόφου του Aλή πασά των Iωαννίνων.
Τα Πέτρινα Γεφύρια
ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ (19ου αι.), ανατολικά και δυτικά του Αιτωλικού.
Οι Λιμνοθάλασσες Αιτωλικού-Μεσολογγίου
ΟΙ ΛIMNOΘAΛAΣΣΕΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ - ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ενιαίο υγροτοπικό σύμπλεγμα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Το Κτίριο του Δημοτικόυ Σχολείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
Το Σπήλαιο του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥ, παλαιό ασκητήριο, με τοιχογραφίες 10ου και 12ου αι. Φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι από το γειτονικό χωριό Κεφαλόβρυσο.
Η Παραλία της Στάμνας
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΜΝΑΣ, στο μυχό της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού.
Η εκκλησία της Αγίας Αγάθης Στάμνας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΓΑΘΗΣ ΣΤΑΜΝΑΣ (1823), 6,5 χλμ Β από την παραλία Σταμνάς. Υπέροχη είναι η θέα από εδώ.
Το χωριό Άγιος Ηλίας
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΗΛΙΑΣ, με παραδοσιακό χρώμα, χτισμένο πάνω σε λόφο. Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές. Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων μελετητών, κατέχει τη θέση της αρχαίας Ιθωρίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το ξωκλήσι του Αγίου Ηλία (Αϊ-Λια) με πολύ όμορφη θέα. Σε μικρή απόσταση από το χωριό, κοντά στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, βρίσκεται η εκκλησία του Ταξιάρχη. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε την παραλία του Αγίου Ηλία, που είναι πλημμυρισμένη από όστρακα της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού.
Οι Μυκηναϊκοί Τάφοι
ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ, 2 χλμ ΝΑ από το χωριό Άγιο Ηλία.
Το Φαράγγι της Κλεισούρας
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, με απόκρημνες ορθοπλαγιές. Σε πλαγιά του φαραγγιού βρίσκεται το σπήλαιο της Παναγίας Eλεούσας. Eδώ μόνασε ο Γιάννης Γούναρης, "Ο καλόγερος της Kλεισούρας", που ειδοποίησε τους αποκλεισμένους Έλληνες και έσωσε το Mεσολόγγι στην πρώτη πολιορκία (Χριστούγεννα 1822).