Αστακός
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στην κεντρική πλατεία.
Ο Ανεμόμυλος
Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ, στην παραλία.
Τα Λείψανα της Αρχαίας Πόλης
TA ΛΕΙΨΑΝΑ THΣ APXAIAΣ ΠOΛHΣ, στο λόφο Κάστρο. Η οχυρωμένη ακαρνανική πόλη, που αναφέρεται από το Θουκυδίδη, ιδρύθηκε από κεφαλλονίτες ή κορινθίους αποίκους. Ο αρχαίος Αστακός, όπου λατρεύονταν ο Δίας και η Άρτεμις, παρήκμασε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται δεξαμενές, λείψανα αρχαίων και μεσαιωνικών οικοδομημάτων, καθώς και ερείπια χριστιανικών ναών. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η σπηλιά του Κύκλωπα.
Η μονή του Αγίου Γεωργίου Αστακού
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ.
Η μονή του Προφήτη Ηλία
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ (15ου αι.), σε ύψωμα με πανοραμική θέα, 4,5 χλμ ΝΔ από το χωριό Kαραϊσκάκη. Eδώ είχε το στρατηγείο του ο Kαραϊσκάκης.
Η εκκλησία της Παναγίας της Οδηγητρίας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, στο χωριό Βασιλόπουλο. Στον παλαιό οικισμό του Βασιλόπουλου σώζεται ερειπωμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και, σε μικρή απόσταση, το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στο χωριό Χρυσόβιτσα. Στην περιοχή του χωριού βρισκόταν η αρχαία ακαρνανική πόλη Κόροντα.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στο χωριό Μαχαιρά.
Το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου
ΤΟ ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, το μεγαλύτερο σε έκταση δάσος ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων. Εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου ώς τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και τη λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά.