Μεσολόγγι
>
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Ο Κήπος των Ηρώων
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, πανελλήνιο προσκύνημα. Ιδρύθηκε το 1829 με απόφαση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και εγκαινιάστηκε το 1838. Εδώ έχουν ταφεί, μεταξύ άλλων αγωνιστών, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ο Σπύρος Πεταλούδης, ο πάτμιος Φιλικός Δημήτριος Θέμελης, ο γερμανός στρατηγός Κάρολος Νόρμαν, ο ιταλός Ραζιέρι, ο γερμανός Ρόσνερ. Στο χώρο του Κήπου βρίσκονται ο Τύμβος των Ηρώων, με τα οστά των αγωνιστών, ο ανδριάντας του λόρδου Βύρωνος (1788-1824), γνωστού άγγλου φιλέλληνα, οι προτομές των Δημητρίου Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Θανάση Ραζηκότσικα, το μνημείο του ελβετού φιλέλληνα και εκδότη της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ (1798-1826), τα μνημεία γερμανών, ιταλών, αμερικανών, σουηδών, γάλλων και πολωνών φιλελλήνων κ.ά.
Το Τείχος, με την Ιστορική Πύλη
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ, με την ιστορική πύλη. Κατασκευάστηκε το 1832 στα ίχνη του "φράχτη" - προχώματος της πολιορκίας. Από τις ντάπιες σώζεται μόνο εκείνη του Φραγκλίνου.
Το Κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.
Το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
ΤΟ ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, άλλοτε μηχανοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης. Το κτίριο ανακαινίστηκε το 1992.
Το Παλαιό Δημαρχείο
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, όπου στεγάζονται το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και η Πινακοθήκη του Δήμου.
Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, μητρόπολη.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ.
Το Πατρογονικό Σπίτι των Σπυρίδωνος
ΤΟ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ (1788-1873) και ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ (1832-1896), πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδας. Δωρίστηκε στο Δήμο από τον πολιτικό Κωνσταντίνο Σπ. Τρικούπη. Εδώ στεγάζεται το μουσείο της οικογένειας.
Το Σπίτι του Ιωάννη Θ. Τρικούπη
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Θ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ. Εδώ στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου.
Το Πατρογονικό Σπίτι του Κωστή Παλαμά
ΤΟ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ (1859-1943), χτισμένο το 1708. Εδώ στεγάζεται το μουσείο του εθνικού ποιητή.
Το Μνημείο
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, στη θέση του σπιτιού όπου πέθανε ο λόρδος Βύρων. Το σπίτι ανατινάχθηκε κατά την Έξοδο από τον ήρωα της Επανάστασης Χρήστο Καψάλη.
Ο Ανεμόμυλος
Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ, ιστορική θέση. Ανατινάχθηκε κατά την Έξοδο από τον Ιωσήφ, επίσκοπο Ρωγών και Κοζύλης, αργότερα δε μητροπολίτη Μεσολογγίου. Απέναντι βρίσκεται η προτομή του Κωστή Παλαμά.
Η Στήλη Μάγερ
Η ΣΤΗΛΗ ΜΑΓΕΡ, με το τυπογραφείο της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά", στη μνήμη του Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ.
Η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Η ΛIMNOΘAΛAΣΣΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Οι φερτές ύλες του Αχελώου και του Εύηνου μαζί με τα νερά της θάλασσας δημιούργησαν τον εκτεταμένο υγρότοπο με τις πελάδες (ξύλινα σπιτάκια που στηρίζονται σε πασσάλους, πάνω από την επιφάνεια του νερού) και τα ιβάρια (πασσαλόπηκτους φραγμούς από δικτυωτό πλέγμα για τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών και την αλιεία). Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου φημίζεται για το αβγοτάραχο και τα νόστιμα ψάρια της (κέφαλος, τσιπούρα, λαβράκι, χέλι). Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου παράγονται μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Η Τουρλίδα
Η ΤΟΥΡΛΙΔΑ, οικισμός με τις πελάδες (τα χαρακτηριστικά σπίτια των ψαράδων), στην είσοδο της λιμνοθάλασσας. Στον ξύλινο μόλο της δένουν ψαρόβαρκες. Αυτοκινητόδρομος, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος συνδέουν την Τουρλίδα με την πόλη του Μεσολογγίου. Πολλοί Μεσολογγίτες κάνουν τον απογευματινό περίπατό τους μέχρι την Τουρλίδα, για να απολαύσουν τη θέα στη λιμνοθάλασσα και στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Το Βυρώνειο Κτίριο
ΤΟ ΒΥΡΩΝΕΙΟ ΚΤΙΡΙΟ, στο δυτικό τμήμα της πόλης.
Οι Ρωμαϊκές Θέρμες Αγίου Θωμά
ΟΙ ΡΩΜΑΪΚΕΣ ΘΕΡΜΕΣ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ, σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του Μεσολογγίου.
Η μονή του Αγίου Συμεών
Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ (τηλ. 22515), στους πρόποδες του όρους Αράκυνθου, σε τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια. Το μοναστήρι του Άη Συμιού, που ιδρύθηκε το 1740, αποτέλεσε τόπο συνάντησης των κατοίκων της πόλης τη νύχτα της Εξόδου. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς τη μονή έχετε θαυμάσια θέα στην περιοχή του Μεσολογγίου.
Η εκκλησία της Παναγίας της Φοινικιάς
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ, στην ευρύτερη περιοχή των αλυκών, στη διαδρομή προς το Αιτωλικό. Οικοδομήθηκε το 1804 στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Το Νησάκι Κλεισόβα
ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΛΕΙΣΟΒΑ, στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα. Στις 25 Μαρτίου 1826 έγινε εδώ μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, που έληξε με νίκη των πρώτων. Στο νησάκι υπάρχουν μνημείο πεσόντων και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.
Ο Φάρος
Ο ΦΑΡΟΣ, στο νησάκι Βασιλάδι.
Η Αρχαία Πλευρώνα "Κάστρο της Κυρά-Ρήνης"
Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΛΕΥΡΩΝΑ ("ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΑ-ΡΗΝΗΣ"), ονομαστή πόλη της Αιτωλίας, που καταστράφηκε από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και οικοδομήθηκε εκ νέου. Οι κάτοικοί της πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο υπό την αρχηγία του βασιλιά Θόαντα. Από τη νεότερη πόλη σώζονται εντυπωσιακά τμήματα τειχών με πύργους και πύλες, καθώς και ερείπια αγοράς, θεάτρου, δεξαμενής κ.ά.
Η Αρχαία Καλυδών
Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝ, στην ευρύτερη περιοχή του Ευηνοχωρίου. Το σημαντικό αιτωλικό ιερό της Λαφρίας Αρτέμιδος και του Λαφρίου Απόλλωνος (Λαφριαίο) - βρισκόταν νοτιοδυτικά της ακρόπολης της Καλυδώνας και περικλειόταν από περίβολο - φαίνεται ότι λειτούργησε από τους Γεωμετρικούς ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, ενώ η μεγαλύτερη ακμή του σημειώθηκε κατά τον 6ο αι. π.Χ. Σπουδαιότερα μνημεία του χώρου είναι ο ναός της Λαφρίας Αρτέμιδος - με τρεις κύριες κατασκευαστικές φάσεις, από το τέλος του 7ου αι. π.Χ. ώς το 360 π.Χ. -, οι Θησαυροί, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιεράς Οδού (α' μισό 6ου αι. π.Χ.), και τα κατάλοιπα στοάς στο βόρειο τμήμα του περιβόλου (3ος-2ος αι. π.Χ.). Το ηρώο της Καλυδώνος, ορθογώνιο κτίριο του 100 π.Χ. θεωρείται ο τάφος του Λέοντος της Καλυδώνος και τόπος λατρείας του ως ήρωα. Το Ηρώο ανήκε σε ευρύτερο νεκροταφείο, που βρισκόταν νοτιοδυτικά της πόλης της Καλυδώνος.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (1080), στην περιοχή του ομώνυμου χωριού.