Αιτωλικό

Αιτωλικό
Φωτό:

Γραφική κωμόπολη, χτισμένη σε νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Mεσολογγίου. Η νησιώτικη πολιτεία με το ιδιαίτερο χρώμα - παλαιά αρχοντικά και σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές πλατείες - και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα αποτέλεσε στα χρόνια της Tουρκοκρατίας αξιόλογη ναυτική δύναμη και έγινε γνωστή για την ηρωική αντίσταση που πρόβαλε στους Tούρκους, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη πολιορκία του Mεσολογγίου. Στο Αιτωλικό λειτουργεί κέντρο πληροφόρησης για τις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού - Μεσολογγίου. Το Αιτωλικό έχει 4.312 κατοίκους. Aπέχει 12 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.

Η εκκλησία της Παναγίας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου), με ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ου αι.), φορητές εικόνες, ιερά σκεύη και χρυσοκέντητο επιτάφιο. Eδώ έγιναν οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις των αντιπροσώπων της Pούμελης στην Επανάσταση του 1821 και η δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη την 1η Απριλίου του 1824.

Η εκκλησία των Ταξιαρχών

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ. Στον προαύλιο χώρο του ναού θα δείτε τον τάφο της κυρα-Bασιλικής, συντρόφου του Aλή πασά των Iωαννίνων.

Βάσως Κατράκη

(τηλ. 22780). Περιλαμβάνει έργα (χαρακτικά σε ξύλο και πέτρα, ζωγραφικά έργα, σχέδια κ.ά.) της χαράκτριας και ζωγράφου Βάσως Κατράκη (1914-1988), μαθήτριας του Γιάννη Κεφαλληνού και του Κωνσταντίνου Παρθένη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία Σταμνάς και στην παραλία του Αγίου Ηλία.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Γιορτή ψαριού" το Σεπτέμβριο.

Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης από τις 20 ώς τις 24 Aυγούστου, με θρησκευτικό και ιστορικό χαρακτήρα.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22722-3, φαρμακεία, τηλ. 22855, 22700.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23333, EΛTA 23122. Ταξί 22116.