Αντίρριο

Το κάστρο του Αντιρρίου (Καστέλι της Ρούμελης)
Φωτό:

Πύλη εισόδου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, το Αντίρριο εντυπωσιάζει τους ταξιδιώτες με τη γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" (Ρίου-Αντιρρίου), σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα, που συνδέει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο. Το Αντίρριο έχει 1.064 κατοίκους. Aπέχει 34 χλμ A από το Mεσολόγγι.

Το Κάστρο "Καστέλι της Ρούμελης"

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ("ΚΑΣΤΕΛΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ"). Οικοδομήθηκε - παράλληλα με εκείνο του Ρίου - από το σουλτάνο Bαγιαζήτ B' μετά την κατάληψη της Ναυπάκτου (1499), με σκοπό τον έλεγχο του στενού Ρίου - Αντιρρίου (τα δύο κάστρα ονομάζονταν "Μικρά Δαρδανέλια"). Στους κατοπινούς αιώνες, και ώς την παράδοσή του στους Έλληνες μετά την Επανάσταση του 1821, το κάστρο περιήλθε στο γενουάτη ναυμάχο Αντρέα Ντόρια, στους Τούρκους και στους Ενετούς.

Η Γέφυρα Χαριλάου Τρικούπη (Ρίου-Αντιρρίου)

Η ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ (ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ). Τη γεφύρωση του Ρίου με το Αντίρριο οραματίστηκε πρώτος ο πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης. Το εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα αποτελείται από την κυρίως γέφυρα (καλωδιωτή) και τις δύο γέφυρες πρόσβασης, συνολικού μήκους 2.860 μ. Το έργο θεμελιώθηκε τον Ιούλιο του 1998 και κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 2000 και 2004. Οι δυσκολίες στην κατασκευή του (μεγάλο βάθος θεμελίωσης, υψηλή σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, φύση του εδάφους θεμελίωσης) επέβαλαν την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες του Αντιρρίου, στον Πλατανίτη, στη Μακύνεια, στον Άγιο Πολύκαρπο, στη Ρίζα και στο Καλαμάκι.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Οι "Γέφυρες Πολιτισμού", πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 32332.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 31205, EΛTA 31390. Ταξί 31282.