Καινούργιο - Παναιτώλιο

Αιτωλοακαρνανία
Φωτό:

Κωμοπόλεις αγροτικού χαρακτήρα, το Καινούργιο - έδρα του Δήμου Θεστιέων - και το Παναιτώλιο απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο Θέστιος ήταν ο γενάρχης των Θεστιέων και βασιλιάς της Αιτωλίας. Από το Παναιτώλιο καταγόταν, μεταξύ άλλων αξιόλογων εικαστικών, ο φημισμένος γλύπτης Χρήστος Καπράλος (1909-1993). Το Καινούργιο έχει 2.991 και το Παναιτώλιο 3.022 κατοίκους. 

Το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, στη θέση "Αμπάρια", ανάμεσα στο Καινούργιο και το Παναιτώλιο. Λειτουργούν εκθεσιακός χώρος (θεματικοί πίνακες, μακέτα της Τριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Στον ίδιο χώρο θα δείτε εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παναιτωλίου με τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες κ.ά.).

Η Λίμνη Τριχωνίδα

Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ. Η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας - με επιφάνεια 97 τ.χλμ, περίμετρο 51 χλμ και μέγιστο βάθος 58 μ. - οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Τριχώνιον. Η Τριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην Τριχωνίδα - στον Άγιο Γεώργιο και στα Αμπάρια.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο "Διάπλους της λίμνης", διεθνείς κολυμβητικοί αγώνες τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι κολυμβητές ξεκινούν από την παραλία της Καψοράχης και τερματίζουν στη θέση "Αμπάρια", ανάμεσα στο Καινούργιο και το Παναιτώλιο.

Στο Καινούργιο, η "Γιορτή της αθερίνας" τον Αύγουστο. Προσφέρονται αθερίνα Τριχωνίδας και κρασί.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: ΕΛΤΑ στο Καινούργιο 61179.