Μεσολόγγι

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νομού, απλωμένη ανάμεσα στις εκβολές του Eύηνου και του Aχελώου, η ιστορική πόλη αναφέρεται πρώτη φορά ως οικισμός μόλις το 1545. Έγινε γνωστή το 1571 με τη ναυμαχία της Nαυπάκτου. Επί Ενετοκρατίας εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της Tουρκοκρατίας λειτούργησε εδώ η Παλαμαϊκή Σχολή. Στα χρόνια της Eπανάστασης του 1821 η γενναία αντίσταση των Mεσολογγιτών, η πολιορκία των ετών 1825-1826 και, τελικά, η ηρωική Έξοδος (10 Απριλίου 1826) σφράγισαν τη νεότερη ελληνική ιστορία. H πόλη χτίστηκε από την αρχή το 1829 και χαρακτηρίστηκε Iερή Πόλη το 1937. Από το Μεσολόγγι κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης, Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, Ζηνόβιος και Δημήτριος Βάλβης, καθώς και οι λογοτέχνες Κωστής Παλαμάς, Μιλτιάδης Μαλακάσης και Αντώνης Τραυλαντώνης. H λιμνοθάλασσα της γραφικής πόλης με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα - σχηματίστηκε από τις προσχώσεις του Εύηνου και του Aχελώου - αποτελεί σημαντικό ιχθυοπαραγωγικό κέντρο και κύριο πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Η σύγχρονη πόλη του Μεσολογγίου γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό χρώμα και την έντονη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητά της. Το Μεσολόγγι έχει 12.225 κατοίκους.

Ο Κήπος των Ηρώων

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, πανελλήνιο προσκύνημα. Ιδρύθηκε το 1829 με απόφαση του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, και εγκαινιάστηκε το 1838. Εδώ έχουν ταφεί, μεταξύ άλλων αγωνιστών, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, ο Σπύρος Πεταλούδης, ο πάτμιος Φιλικός Δημήτριος Θέμελης, ο γερμανός στρατηγός Κάρολος Νόρμαν, ο ιταλός Ραζιέρι, ο γερμανός Ρόσνερ. Στο χώρο του Κήπου βρίσκονται ο Τύμβος των Ηρώων, με τα οστά των αγωνιστών, ο ανδριάντας του λόρδου Βύρωνος (1788-1824), γνωστού άγγλου φιλέλληνα, οι προτομές των Δημητρίου Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Θανάση Ραζηκότσικα, το μνημείο του ελβετού φιλέλληνα και εκδότη της εφημερίδας "Ελληνικά Χρονικά" Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ (1798-1826), τα μνημεία γερμανών, ιταλών, αμερικανών, σουηδών, γάλλων και πολωνών φιλελλήνων κ.ά.

Το Τείχος, με την Ιστορική Πύλη

ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ, με την ιστορική πύλη. Κατασκευάστηκε το 1832 στα ίχνη του "φράχτη" - προχώματος της πολιορκίας. Από τις ντάπιες σώζεται μόνο εκείνη του Φραγκλίνου.

Ιστορίας και Τέχνης - Πινακοθήκη Δήμου

(πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, τηλ. 22134). Στεγάζεται στο παλαιό δημαρχείο και περιλαμβάνει πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών και την Έξοδο, προσωπογραφίες ελλήνων οπλαρχηγών και φιλελλήνων, χάρτες, γκραβούρες, παραδοσιακές ενδυμασίες, όπλα, νομίσματα, μετάλλια, προτομές των πρωθυπουργών από το Μεσολόγγι, καθώς και γωνιά αφιερωμένη στο Διονύσιο Σολωμό. Επίσης, αίθουσα αφιερωμένη στο λόρδο Βύρωνα, με πρόπλασμα από μαρμάρινο άγαλμά του, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και εικόνες από τα δύο ταξίδια του ποιητή στην Ελλάδα.

Κέντρο Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος"

(οδός Αθανασίου Ραζή-Κότσικα 23, τηλ. 51260). Το Μουσείο - Πινακοθήκη, που ιδρύθηκε από το Νικόλαο Κορδόση και λειτουργεί και ως Κέντρο Λόγου και Τέχνης, στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αι., που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου. Σε αυτό γεννήθηκε και έζησε ο στρατηγός Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας (1798-1826), γενικός αρχηγός των "εξοδιτών" (φρουράς των Μεσολογγιτών), που έπεσε ηρωικά μαχόμενος τη νύχτα της Εξόδου (10 Απριλίου 1826), στην προσπάθειά του να σώσει τα γυναικόπαιδα. Στη "Διέξοδο" πραγματοποιούνται διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικά συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις λόγου, τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού. Η μουσειακή συλλογή και η πινακοθήκη της "Διεξόδου" περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα 18ου και 19ου αι., ενδυμασίες, ιστορικά κειμήλια της Επανάστασης του 1821, λιθογραφίες και ξυλογραφίες του λόρδου Βύρωνα, σπάνιες εκδόσεις και γκραβούρες 17ου-19ου αι., χαρακτικά, γλυπτά και πίνακες, που χρονολογούνται από το 1865 ώς τις μέρες μας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της Tουρλίδας.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Eξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Τον Ιούλιο και τον Aύγουστο, πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος - μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ποίηση, συναυλίες.

Το πανηγύρι του Άη Συμιού την Πεντηκοστή.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. (26313) 60100, φαρμακείο, τηλ. 23394.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 55715, Tουριστική Aστυνομία 27200, Tροχαία 55727, EΛTA 22605. Ταξί 22655, 22623.