Ναύπακτος

Φωτό:

Γραφική πόλη με μεγάλη τουριστική κίνηση, η Ναύπακτος διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της στον οικιστικό πυρήνα της. Το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο. Η Ναύπακτος - Λεπάντο, η παλαιότερη ονομασία της - υπήρξε στην αρχαιότητα σημαντική πόλη των Εσπερίων Λοκρών, πολιτικό και στρατιωτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Τον 6ο αι. μ.Χ. καταστράφηκε από σεισμό, ενώ από τον 8ο αι. αποτέλεσε πρωτεύουσα Θέματος. Παρέμεινε υπό βυζαντινή κυριαρχία ώς το 1204, στη συνέχεια δε γνώρισε διάφορους κατακτητές. H ναυμαχία της Nαυπάκτου (στο στόμιο του Πατραϊκού κόλπου, στις 7 Οκτωβρίου 1571) και η καταστροφή του τουρκικού στόλου από τους ενωμένους χριστιανικούς στόλους της Δύσης αποτέλεσαν σημαντικό ιστορικό γεγονός (απαρχή κατάρρευσης του τουρκικού ναυτικού και επαναστατικών κινήσεων εναντίον των Τούρκων). H πόλη πήρε μέρος στην Eπανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 1829. Η Ναύπακτος έχει 12.924 κατοίκους. Aπέχει 42 χλμ A από το Mεσολόγγι.

Το Κάστρο

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Οι οχυρώσεις παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από τους Αρχαίους Χρόνους ώς την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Την οχύρωση ενισχύουν κυκλικοί και τετράγωνοι πύργοι.Στο χώρο του κάστρου θα δείτε, μεταξύ άλλων, την εκκλησία του Προφήτη Hλία (παλαιότερα τζαμί και βυζαντινός ναός), το ρολόι-κωδωνοστάσιο (1914), σε περίοπτη θέση, και τα ερείπια οθωμανικού λουτρού.

Το Λιμάνι της Ναυπάκτου

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, τον ανδριάντα του Ανεμογιάννη (πυρπολητή που φονεύθηκε από τους Τούρκους στη Ναύπακτο το 1821), τον ανδριάντα του Μιγκελ ντε Θερβάντες (διάσημου ισπανού πεζογράφου, που έλαβε μέρος στη ναυμαχία της Ναυπάκτου) και το Φετιχιέ τζαμί.

Φαρμάκη - Ιερού Αγώνος 1821

(τηλ. 27084). Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, όπλα, σπαθιά, έγγραφα της Επανάστασης, γκραβούρες, πίνακες, αίθουσα αφιερωμένη στο έπος του 1940. Θα δείτε, επίσης, ξυλόγλυπτο τέμπλο, εικόνες και το περεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες της Ναυπάκτου (Ψανή, δυτικά της πόλης, και Γρίμποβο, ανατολικά) και στον Πλατανίτη. Επίσης, στη Χιλιαδού και στο Mοναστηράκι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, τον Απρίλιο.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο εορτασμός της επετείου της ναυμαχίας, στις αρχές Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ "Μίκης Θεοδωράκης".

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. (26343) 60000, φαρμακείο, τηλ. 27361.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27258, Λιμεναρχείο 27909, OTE 28399, EΛTA 27232. Ταξί 25111.