Βόνιτσα

Κάστρο Βόνιτσας
Φωτό:

Παραλιακή κωμόπολη με έντονο νησιώτικο χρώμα, η γραφική Βόνιτσα αγναντεύει τον Aμβρακικό κόλπο. Το καλοδιατηρημένο κάστρο στον πευκόφυτο λόφο, η πολυσύχναστη προκυμαία με τα εστιατόρια και τα καφέ, η σύχρονη μαρίνα για αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, οι ωραίες ακρογιαλιές της περιοχής συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα της Βόνιτσας. Αξιόλογη είναι η ιχθυοπαραγωγική και τυροκομική δραστηριότητα στην περιοχή του Δήμου Ανακτορίου. Η κωμόπολη αποτελεί την έδρα του Δήμου Ανακτορίου, που οφείλει την ονομασία του στο αρχαίο Ανακτόριον, εμπορική αποικία των Κορινθίων, που ιδρύθηκε γύρω στο 630 π.Χ. σε χερσόνησο κοντά στο Άκτιο. Η Βόνιτσα έχει 3.840 κατοίκους. Aπέχει 114 χλμ BΔ από το Mεσολόγγι.

Το Κάστρο της Βόνιτσας

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ. Δεσπόζει σε λόφο πάνω από την κωμόπολη. Οικοδομήθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους. Οι βυζαντινές οχυρώσεις ενσωματώθηκαν στις μεταγενέστερες (πιθανώς ενετικές), που έδωσαν στο κάστρο τη σημερινή μορφή του. Θα δείτε την εκκλησία της Αγίας Σοφίας (Μεσοβυζαντινών Χρόνων), σπάνιας αρχιτεκτονικής, και ερείπια οικοδομημάτων.

Η εκκλησία της Παναγίας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, στη θέση "Χώρα", κοντά στο λιμάνι.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 71209), στο Θύριο. Περιλαμβάνει επιτύμβιες στήλες και άλλα ευρήματα από το Θύρρειο, το Ανακτόριο και την ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας. Μεταξύ των εκθεμάτων, μαρμάρινο επιτύμβιο ανάγλυφο που εικονίζει καθισμένη μορφή (αττικό έργο, β' μισό 4ου αι. π.Χ.) και τμήμα στήλης που φέρει επιγραφή με τη συμμαχία μεταξύ Θυρρείων και Ρωμαίων (94 π.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της Bόνιτσας, στο Σωτήρα, στο Βαρκό, στη Ρούγα, στον Παλαιόμυλο, στο Δρυμό και στο Λουτράκι. Επίσης, στην ακρογιαλιά της Παναγίας.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Το "Πολιτιστικό Καλοκαίρι", που διοργανώνει ο Δήμος Ανακτορίου.

Tο πανηγύρι του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22130, 22191.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22100, EΛTA 22330. Ταξί 22700, 22200.