Ευρυτανία

Η γέφυρα του Μανώλη (1654), ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στη λίμνη Κρεμαστών
Η εκκλησία του Σωτήρα (1725) στην ομώνυμη θέση, κοντά στην Ανατολική Φραγκίστα
Τα Καμάρια, αετοφωλιά των Αγράφων, σε υψόμετρο 1.470
Η μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, χτισμένη σε απόκρημνο βράχο
Η γέφυρα Αυλακίου, στον Αχελώο, κοντά στο Νέο Αργύρι
Το φαράγγι Κλειδί, άγριας φυσικής ομορφιάς, στη διαδρομή προς τον Προυσό
Το φαράγγι Κλειδί, με απόκρημνες ορθοπλαγιές, ανάμεσα στις οποίες κυλά ο ποταμός Καρπενησιώτης
Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων κοντά στο Κρίκελλο
Το Saloon στην περιοχή των Κορυσχάδων, με χώρο αναψυχής για υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες
Το Καρπενήσι, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960
Η κρεμαστή γέφυρα στο φαράγγι του Πανταβρέχη και τα κρυστάλλινα νερά του Κρικελλοπόταμου
Οι Δομιανοί, παραδοσιακό χωριό μέσα σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον
Η θέα στη λίμνη Κρεμαστών από τη θέση Τσαγκαράλωνα, κοντά στα Φιδάκια
Το φαράγγι Κλειδί, άγριας φυσικής ομορφιάς, στη διαδρομή από το Γάβρο προς τον Προυσό
Το φαράγγι Κλειδί, με απόκρημνες ορθοπλαγιές, ανάμεσα στις οποίες κυλά ο ποταμός Καρπενησιώτης
Το Saloon στην περιοχή των Κορυσχάδων, με χώρο αναψυχής για υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες
Το Καρπενήσι, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελουχίου), σε υψόμετρο 960
Λιμνούλα κοντά στο Παλαιό Μικρό Χωριό
Λιμνούλα κοντά στο Παλαιό Μικρό Χωριό
22 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.869 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 32.053

Ο νομός Ευρυτανίας, ορεινός στο σύνολό του, συναρπάζει τους επισκέπτες με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του. Τα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα των Ευρυτανικών Αγράφων (ψηλότερη κορυφή, Αβγό ή Ντελιδίμι, υψόμετρο 2.163), του Τυμφρηστού (ψηλότερη κορυφή, Βελούχι, υψόμετρο 2.315), της Χελιδόνας (υψόμετρο 1.975) και της Καλιακούδας (υψόμετρο 2.101), τα εντυπωσιακά φαράγγια και οι απόκρημνες βουνοπλαγιές, η λίμνη Κρεμαστών, οι ποταμοί Καρπενησιώτης, Ταυρωπός (Μέγδοβας), Κρικελλοπόταμος, Τρικεριώτης, Αγραφιώτης και Αχελώος (Ασπροπόταμος), οι πηγές, οι καταρράκτες, τα πυκνά δάση από έλατα, πεύκα και φυλλοβόλα συνθέτουν ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον, εξαιρετικού κάλλους. Μεγάλο αριθμό εκδρομέων προσελκύουν και τα χωριά με το παραδοσιακό χρώμα, η ιστορική μονή Προυσού και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι. Ο νομός αποτελεί τον ιδανικό τόπο για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, ράφτινγκ, κανό - καγιάκ, αλεξίπτωτο πλαγιάς, διαδρομές με οχήματα 4x4 κ.ά.). Από την Ευρυτανία κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Zαχαρίας Παπαντωνίου, ο Στέφανος Γρανίτσας, ο Γεώργιος Κονδύλης και ο Γεώργιος Καφαντάρης.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η Ευρυτανία οφείλει την ονομασία της στον Εύρυτο, μυθικό βασιλιά της πόλης Οιχαλίας, επώνυμο ήρωα των Ευρυτάνων της Αιτωλίας, εφευρέτη και άριστο χειριστή του τόξου. Για το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής δεν είναι σχεδόν τίποτα γνωστό. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Ευρυτάνες - κατοικούσαν στη βόρεια Αιτωλία και φημίζονταν για την πολεμική τους ικανότητα - θεωρούνταν ο ισχυρότερος αλλά και ο πλέον σκληρός λαός του συνόλου των Αιτωλών. Το 429 π.Χ. τα στρατεύματα του αθηναίου στρατηγού Δημοσθένη υπέστησαν πανωλεθρία, όταν επιτέθηκαν κατά των Ευρυτάνων και των Λοκρών. Το 279 π.Χ. οι Ευρυτάνες μαζί με τους Aιτωλούς συνέτριψαν τους Γαλάτες, που με επικεφαλής το Βρέννο επέδραμαν στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους είχε αναγνωριστεί στην περιοχή ειδικό καθεστώς αυτονομίας και φορολογικής απαλλαγής. Επί Τουρκοκρατίας η Ευρυτανία διακρίθηκε για τις επιδόσεις των κατοίκων της στον τομέα των γραμμάτων (εξέχοντες λόγιοι και φημισμένες σχολές), αλλά και για τη συμβολή τους στα επαναστατικά κινήματα εναντίον των Τούρκων, με επικεφαλής, μεταξύ άλλων, τον Κατσαντώνη, τον Κώστα Λεπενιώτη και τον Κώστα Στεργιόπουλο - Βελή. Στη μάχη του Κεφαλόβρυσου, στις 8 Αυγούστου 1823, έχασε τη ζωή του ο ήρωας της Επανάστασης του 1821 Μάρκος Μπότσαρης. Πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος της περιοχής την εποχή της Εθνικής Αντίστασης (συγκρότηση της "Κυβέρνησης του Βουνού").

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στον Τυμφρηστό (Bελούχι), στη θέση "Διαβολότοπος", το καταφύγιο TAKHΣ ΦΛEΓKAΣ, υψόμετρο 1.840, χωρητικότητας 30 ατόμων, καλοριφέρ και τζάκι, κουζίνα, δεξαμενή νερού, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: Kαταφύγιο, τηλ. (22370) 22002.

Στην Kαλιακούδα, στη θέση "Λακκώματα", το καταφύγιο EOΣ KΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ, υψόμετρο 1.450, χωρητικότητας 15 ατόμων, τζάκι και σόμπες πετρελαίου, κουζίνα, υδροδότηση από πηγή, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: EOΣ Kαρπενησίου, τηλ. (22370) 23051.

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στον Tυμφρηστό (Bελούχι), στη θέση "Διαβολότοπος", υψόμετρο 1.840. Διαθέτει 11 πίστες, 3 συρόμενους και 4 εναέριους αναβατήρες, σαλέ, εστιατόριο - μπαρ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι, πάρκινγκ. Πληροφ.: Xιονοδρομικό κέντρο, τηλ. (22370) 23506, 22002.

ΣΠΟΡ: Στον ποταμό Ταυρωπό (Μέγδοβα), ράφτινγκ και κανό - καγιάκ.

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού (βατόμουρο, κάστανο, καρύδι, καρότο, καρπούζι κ.ά.), χυλοπίτες, τραχανά, τυροκομικά προϊόντα, κρασί, τσίπουρο, υφαντά. Από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Καρπενησίου, είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα (χυλοπίτες, τραχανά και γλυκά κουταλιού). Από το εκτροφείο Κεφαλοβρύσου, πέστροφες. Από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον Προυσό, αλλαντικά (προσούτο, σαλάμι αέρος, λουκάνικο, χοιρομέρι, μπέικον κ.ά.).

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κρασί, τσίπουρο, λικέρ, ντόπια κρέατα, πέστροφες, γλυκά του κουταλιού (βατόμουρο, κάστανο, καρύδι, καρότο, καρπούζι κ.ά.).