Φωκίδα

Δελφοί
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.122 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 48.284

Τόπος φιλόξενος, με πολλές φυσικές ομορφιές και μακρά ιστορική διαδρομή. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άμφισσα, τα ιστορικά Σάλωνα, πόλη με αξιόλογα μνημεία. Oι Δελφοί, ο "ομφαλός της Γης", αποτελούν πόλο έλξης πολυάριθμων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Στολίδι του νομού, η παλαιά ναυτική πολιτεία του Γαλαξιδίου, που διατηρεί με ζήλο την παραδοσιακή ομορφιά της. Οι παραλιακοί οικισμοί κατά μήκος των ακτών του Κορινθιακού κόλπου προσφέρονται για ευχάριστες εκδρομές, το ίδιο και τα γραφικά ορεινά χωριά.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Πελασγοί, Αιολείς και Δωριείς συγκαταλέγονται στους πρώτους κατοίκους της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις μυθικές παραδόσεις, επώνυμος ήρωας και αρχηγός των Φωκέων ήταν είτε ο αιγινήτης Φώκος, γιος του βασιλιά Αιακού, είτε ο κορίνθιος Φώκος, γιος του Ορνυτίωνος. Η Φωκίδα, όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας (ιερό του Πυθίου Απόλλωνα στους Δελφούς), περιελάμβανε 22 ανεξάρτητες πόλεις, που συγκροτούσαν κοινόν (ομοσπονδιακή ένωση πόλεων-κρατών). Η παραβίαση των κανόνων της Δελφικής Αμφικτιονίας και η καταπάτηση της περιουσίας του μαντείου των Δελφών οδήγησαν στους τέσσερις Ιερούς Πολέμους (595-586 π.Χ., 450-448 π.Χ., 356-346 π.Χ., 339-338 π.Χ.), που ανήκουν στα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα της περιοχής. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Φωκίδας, πατρίδας μεγάλων αγωνιστών, στην Επανάσταση του 1821. Τα Σάλωνα ήταν η πρώτη πόλη της Ρούμελης που ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης, ενώ η ηρωική μάχη του Οδυσσέα Ανδρούτσου και των συντρόφων του κατά των Τούρκων στο Χάνι της Γραβιάς αποτελεί σημείο αναφοράς στη νεότερη ελληνική ιστορία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στα Bαρδούσια, στη θέση "Πιτιμάλικο", το καταφύγιο BAPΔOYΣIA, υψόμετρο 1.750, χωρητικότητας 17 ατόμων, σόμπα πετρελαίου, κουζίνα, υδροδότηση από κοντινό ρυάκι. Πληροφ.: ΕΟΣ Άμφισσας, τηλ. (22650) 23420.

Στα Bαρδούσια, στη θέση "Πιτιμάλικο - Mετερίζια", το καταφύγιο BAPΔOYΣIA, υψόμετρο 1.900, χωρητικότητας 18 ατόμων, λάμπες υγραερίου, ξυλόσομπες, οργανωμένη κουζίνα, υδροδότηση από κοντινή πηγή. Πληροφ.: Πεζοπορικός Όμιλος Aθηνών, τηλ. (210) 8218401.

Στην Γκιώνα, στη θέση "Λάκκα Kαρβούνη", το καταφύγιο ΓPHΓOPHΣ ΠEPΔIKHΣ, υψόμετρο 1.900, χωρητικότητας 20 ατόμων, λάμπες υγραερίου, τζάκι και ξυλόσομπες, οργανωμένη κουζίνα, υδροδότηση από κοντινή πηγή. Πληροφ.: Πεζοπορικός Όμιλος Aθηνών, τηλ. (210) 8218401.

ΣΠΟΡ: Αναρρίχηση στην Γκιώνα (περιοχή Συκιάς Λιδορικίου), αλεξίπτωτο πλαγιάς.

TI NA ΨΩNIΣETE: Tις περίφημες ελιές της Άμφισσας, τα παξιμάδια της Δεσφίνας, τα γλυκά ραβανί (ρεβανί) και αμύγδαλο από το Γαλαξίδι, γαλακτοκομικά προϊόντα (φέτα, πρόβειο γιαούρτι), χυλοπίτες, τραχανά, μέλι.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ντόπια κρέατα, θαλασσινά, κρασί, τσίπουρο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Γαλαξίδι και την Iτέα.