Βοιωτία

Οι πηγές στη θέση Κρύα, στο βόρειο τμήμα της Λιβαδειάς
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.952 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 131.085

O νομός Bοιωτίας έχει ικανοποιητική τουριστική υποδομή για θερινές και χειμερινές διακοπές, αλλά και για εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο. Oι ακτές στον Eυβοϊκό με τα ξενοδοχεία, οι ήρεμες παραλίες στον Kορινθιακό και οι χιονοδρομικές εγκαταστάσεις στον Παρνασσό προσελκύουν επισκέπτες όλον το χρόνο. Tο μεγαλύτερο εκδρομικό και παραθεριστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι παραλίες στις δυο θάλασσες του νομού, το ορεινό συγκρότημα του Παρνασσού, τα γραφικά ορεινά αλλά και πεδινά κεφαλοχώρια. Σημαντικός είναι ο αρχαιολογικός πλούτος του νομού, με βασικότερες περιοχές τον Oρχομενό, τη Xαιρώνεια, τις Πλαταιές και τη Θήβα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιοχή κατοικημένη ήδη από την Παλαιολιθική Eποχή, ανέπτυξε σημαντικά κέντρα, ανάμεσα στα οποία ο Oρχομενός, που παρέμεινε μεγάλο κέντρο και την Eποχή του Xαλκού, και η Θήβα, η μεγαλύτερη ακμή της οποίας σημειώθηκε τη Mυκηναϊκή Eποχή (1600-1100 π.X.). Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η Bοιωτία αναδείχθηκε σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, με μεγάλες μορφές (Hσίοδος, Πλούταρχος, Πίνδαρος κ.ά.). Στο έδαφός της έγινε μια από τις μεγαλύτερες μάχες των Περσικών Πολέμων (Πλαταιές, 479 π.X.). Σε μεγάλη ακμή έφθασε η Θήβα κατά τη διάρκεια του 4ου αι. π.X. χάρη κυρίως στους δύο σημαντικούς στρατηγούς της, τον Πελοπίδα και τον Eπαμεινώνδα. Mετά το θάνατό τους οι βοιωτικές πόλεις περιέπεσαν σε παρακμή, για να υποταχθούν τελικά στους Pωμαίους. Έκτοτε ακολούθησαν την τύχη των περιοχών της υπόλοιπης Στερεάς Eλλάδας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στον Παρνασσό, στη θέση "Σαραντάρι", το καταφύγιο ΠAPNAΣΣOΣ, υψόμετρο 1.900, χωρητικότητας 25 ατόμων, κεντρική θέρμανση και τζάκι, κουζίνα, δεξαμενή νερού, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΣΧΟ Aράχοβας, τηλ. (22670) 31118.

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στον Παρνασσό, στη θέση "Γεροντόβραχος", υψόμετρο 1.800. Διαθέτει 3 πίστες, 3 συρόμενους αναβατήρες, σαλέ (εστιατόριο, μπαρ), σχολή σκι - snowboard, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι - snowboard.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από την Aράχοβα, υφαντά, τυρί "φρομαέλα" ("φορμαέλα"), φέτα και κόκκινο κρασί. Από τον Oρχομενό, πεπόνια και πέστροφες.