Δίστομο

Το Δίστομο, κωμόπολη με μακραίωνη ιστορία
Φωτό:

Μακραίωνη είναι η ιστορία του Διστόμου, που οφείλει την ονομασία του - επικράτησε από το 13ο αι. - στην ύπαρξη πηγής (το νερό ανέβλυζε από τα στόματα δύο μαρμάρινων λεοντοκεφαλών). Καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες, το 338 π.Χ. από τους Μακεδόνες και το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Κατά την Επανάσταση του 1821 στην περιοχή του Διστόμου έγιναν σημαντικές μάχες - πρωταγωνιστικός υπήρξε ο ρόλος του Καραϊσκάκη. Στις 10 Iουνίου 1944 οι Ναζί εκτέλεσαν εκατοντάδες Διστομίτες σε αντίποινα για την αντίστασή τους και έπειτα έκαψαν το χωριό τους. Σε λόφο, στην άκρη της κωμόπολης, θα δείτε μνημείο των θυμάτων του ναζισμού. Στο Δίστομο ανήκει ο τουριστικός οικισμός Παραλία, με ωραία ακρογιαλιά. Το Δίστομο έχει 4.368 κατοίκους. Aπέχει 24 χλμ Δ από τη Λιβαδειά.

Η μονή Οσίου Λουκά

H MONH ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ (τηλ. 22797), χτισμένη στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα. Ιδρύθηκε από το μοναχό Λουκά Στειριώτη, ο οποίος έζησε στην περιοχή από το 945 ώς το θάνατό του, το 953. Περικλείεται από περίβολο και περιλαμβάνει διώροφα και τριώροφα συγκροτήματα κελιών, κωδωνοστάσιο, τράπεζα και δύο ενωμένους ναούς.Ο μικρότερος - πρωιμότερο γνωστό δείγμα σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού -, αφιερωμένος στη Θεοτόκο, χτίστηκε το 10ο αι. Χαρακτηριστικά του, οι υπέροχες τοιχογραφίες και ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος του τέμπλου, των κιονοκράνων και του τυμπάνου του τρούλου.Το καθολικό - πρωιμότερο γνωστό δείγμα οκταγωνικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού - χτίστηκε στο α' μισό του 11ου αι. επάνω από μια μεγάλη κρύπτη (αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα), όπου βρίσκεται ο τάφος του Οσίου Λουκά. Χαρακτηριστικά του, ο εξαίρετος μωσαϊκός διάκοσμος, αντιπροσωπευτικός του αυστηρού και αφηρημένου ρυθμού της μεσοβυζαντινής τέχνης, και το μαρμάρινο τέμπλο. Το καθολικό λειτουργεί ως μουσείο.

Αρχαιολογική Συλλογή

(τηλ. 22000). Στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο, κτίσμα του 1903, και περιλαμβάνει ευρήματα (κεραμική κ.ά.) από την Άμβρυσο (Δίστομο), την Αντίκυρα και τη Μεδεώνα, πόλεις της αρχαίας Φωκίδας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην Παραλία Διστόμου.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Παραδοσιακές εκδηλώσεις την Καθαρή Δευτέρα.

Tο πανηγύρι του Aγίου Nικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22790-2, φαρμακεία, τηλ. 22366, 22630.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22100, OTE 22399, EΛTA 22340, Aστυνομία Παραλίας Διστόμου 41222. Ταξί 22322.