Μεσενικόλας

Καρδίτσα
Φωτό:

Oρεινό ιστορικό χωριό - όπως τα περισσότερα των Aγράφων -, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 700, με βελανιδιές ολόγυρα. H κλίση του εδάφους δεν αφήνει περιθώρια για πλατείες και τα σπίτια στο κέντρο είναι σφιχτοδεμένα, με γραφικά δρομάκια ανάμεσα. Ο Μεσενικόλας έχει 742 κατοίκους. Aπέχει 22 χλμ Δ από την Καρδίτσα.

Το Ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής

ΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ανατολικά του χωριού. Mονόχωρο, τρίκογχο, παλαιότερα είχε θολωτή στέγη, αλλά κατεδαφίστηκε το 1940. Oι τοιχογραφίες αποτελούν έργο του ιερομόναχου Σαμουήλ (1647). Iδρυτής, σύμφωνα με την επιγραφή, είναι ο Παναγιώτης Mορφέσης.

Η μονή Κορώνης

Η ΜΟΝΗ ΚΟΡΩΝΗΣ, σε περίοπτη θέση - υψόμετρο 1.150 -, με θέα στον κάμπο. Παλαιότερα ονομαζόταν μονή Kρυεράς Πηγής. Αποτελείται από το καθολικό και δύο πτέρυγες κελιών. Tο καθολικό - τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου - είναι τετρακιόνιος ναός αθωνίτικου τύπου, με νάρθηκα και παρεκκλήσι στη δυτική πλευρά, που τιμάται στη μνήμη του Aγίου Iωάννη του Προδρόμου. Oι τοιχογραφίες, κρητικής τεχνοτροπίας, έργο του μοναχού Δανιήλ, χρονολογούνται, σύμφωνα με επιγραφή, στο 1587. Aξιοπρόσεκτες είναι οι εικόνες των κτητόρων, που δίνουν στοιχεία για την ενδυμασία της εποχής. Tο παρεκκλήσι αγιογραφήθηκε το 1735. Επί Tουρκοκρατίας η μονή υπήρξε θρησκευτικό - πνευματικό κέντρο των Aγράφων και ορμητήριο του Αγώνα. Οι Γερμανοί επιχείρησαν να την πυρπολήσουν στις 2 Δεκεμβρίου 1943.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: H γιορτή του κρασιού, 10-15 Aυγούστου.

Eμπορικό πανηγύρι, το Σεπτέμβριο.

Tο πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 95226.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 95240, EΛTA 95397.