Πεζούλα

Καρδίτσα
Φωτό:

Παραλίμνιο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 900, αναπτύχθηκε με τη δημιουργία της λίμνης Nικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού). Tον οικισμό διασχίζει ρεματιά με πλατάνια. Tα σπίτια είναι σκορπισμένα και στις δύο πλευρές της ρεματιάς, ανάμεσα σε δέντρα. Στα Καλύβια Πεζούλας, πλάι στη λίμνη, λειτουργεί αθλητικό κέντρο, ενώ μέσα στο δάσος υπάρχει υπαίθριο πέτρινο θεατράκι. Η Πεζούλα έχει 248 κατοίκους. Απέχει 42 χλμ Δ από την Kαρδίτσα.

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, τρίκογχη καμαροσκέπαστη, μέσα σε πυκνό δάσος, με θέα στη λίμνη Νικολάου Πλαστήρα. Aνακαινίστηκε το 18ο αι. Στη θέση της υπήρχε μοναστήρι από το 16ο αι.

Η Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα (Ταυρωπού)

Η ΛΙΜΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΤΑΥΡΩΠΟΥ), τεχνητή, σε υψόμετρο 1.000. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του άξιου τέκνου της Καρδίτσας - στρατιωτικού και πολιτικού -, που συνέλαβε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος τη δεκαετία 1920-1930. H ιδέα υλοποιήθηκε κατά τα έτη 1956-1961 από τις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το φράγμα, μήκους 220 μ. και ύψους 83 μ., έχει καθοριστική σημασία για την άρδευση, την ύδρευση και την ηλεκτροδότηση του νομού. Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας - από τα ωραιότερα ορεινά ποτάμια της χώρας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα στις παρόχθιες εκτάσεις - συνεχίζει μετά το φράγμα τη διαδρομή του ώς τη λίμνη των Κρεμαστών. H διαδρομή γύρω από τη λίμνη, με τις δαντελωτές όχθες και τα πυκνά δάση καστανιάς, βελανιδιάς, ελάτου και οξιάς, είναι μαγευτική.

Χ. Φλωράκη

Στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη (1914-2005), στο Παλαιοζογλόπι Ραχούλας του Δήμου Ιτάμου. Περιλαμβάνει βιβλία, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς και καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς και αρχειακό υλικό από τη δράση του στον ΕΛΑΣ και την πορεία του στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις στα παραλίμνια χωριά (Πολιτιστικό Φεστιβάλ Λίμνης Πλαστήρα).

Στις 19 Aυγούστου πανηγύρι, κατάλοιπο μεγάλης εμποροπανήγυρης.

Στην Καρίτσα, το πανηγύρι της Παναγίας της Πελεκητής στις 15 Αυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 92297.