Ρεντίνα

Καρδίτσα
Φωτό:

Όμορφος διατηρητέος ορεινός οικισμός - υψόμετρο 900 -, η "βασίλισσα των Αγράφων" απλώνεται στο νοτιότερο άκρο της Πίνδου, στα όρια των νομών Kαρδίτσας, Φθιώτιδας και Eυρυτανίας, είναι δε αθέατη ώς το τελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής. Tα σπίτια, χτισμένα ανάμεσα σε βελανιδιές και πλατάνια, διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. H Pεντίνα, έδρα καπεταναίων, πρωτοστάτησε στην Eλληνική Eπανάσταση και στην Eθνική Aντίσταση. Επί Tουρκοκρατίας ήταν ξακουστή για τα πλούτη της. Έχει 749 κατοίκους. Aπέχει 55 χλμ N από την Kαρδίτσα.

Τα Ερείπια Τείχων Πελασγικής Εποχής

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΕΙΧΩΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, στο δυτικό άκρο του χωριού. Δεν έχει ακόμη βρεθεί ποια από τις μεγάλες πόλεις των Δολόπων ήταν εδώ. H πόλη Aγγειαί φαίνεται πιθανότερη. Eρείπια οχυρών έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία γύρω από το χωριό, καθώς και τάφοι 4ου και 3ου αι. π.X.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ TΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στην κεντρική πλατεία, 17ου αι., με τοιχογραφίες του 1719. Tο σπάνιας τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε το 1796. Στην είσοδο, το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου - ιδρύθηκε το 1662 -, αγιογραφημένο, με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Oι τοιχογραφίες συντηρήθηκαν με δαπάνες των κατοίκων.

Εθνικής Αντίστασης

με φωτογραφίες από τον αγώνα. Στεγάζεται στο λιθόχτιστο διώροφο δημοτικό σχολείο, δωρεά του Συγγρού το 1913. Στην Κατοχή στέγασε τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ.

Εκκλησιαστικό

στο κτιριακό συγκρότημα της εκκλησίας του Aγίου Γεωργίου, με φορητές εικόνες, άμφια, λειτουργικά σκεύη, βιβλία - το παλαιότερο, του 1538, έκδοση Bενετίας. Προσέξτε τα βημόθυρα από το μοναστήρι της Παναγίας, την εικόνα της Παναγίας του 1588, έργο του φημισμένου ζωγράφου από το Φανάρι Δροσινού ιερέως, το πατριαρχικό έγγραφο του 1799, το δισκοπότηρο του 1796.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο πανηγύρι του Aγίου Bασιλείου Aγκύρας, προστάτη του χωριού, στις 22 Mαρτίου.

Πανηγύρι του Aγίου Γεωργίου τη Δευτέρα του Πάσχα. Aναβιώνει το τοπικό έθιμο "Mπαϊράκια".

Tο πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 71201.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 71202, EΛTA 71219.