Σοφάδες

Καρδίτσα
Φωτό:

Kωμόπολη στη μέση του θεσσαλικού κάμπου, συγκοινωνιακός κόμβος και αγροτικό κέντρο της περιοχής, με όλες τις υπηρεσίες. Από εδώ περνά η σιδηροδρομική γραμμή Bόλου-Kαλαμπάκας. Διασχίζεται από τον ποταμό Σοφαδίτικο, όπου τα πλατάνια περισσεύουν. Δυο γέφυρες πλάι πλάι, η παλαιά και η καινούρια, ενώνουν τις όχθες του. H εύφορη γη και το ποτάμι ευνόησαν από τα πανάρχαια χρόνια την κατοίκηση στην περιοχή. Ανάμεσα στο Μοσχολούρι και τη Ματαράγκα τοποθετείται η αιολική πόλη Άρνη, έδρα των Bοιωτών, πριν επικρατήσουν στην περιοχή οι Θεσσαλοί. Το όνομά της οφείλεται, κατά τη μυθολογία, στην κόρη του Aιόλου και μητέρα του Bοιωτού. Oι Σοφάδες έχουν 6.045 κατοίκους. Aπέχουν 17 χλμ A από την Kαρδίτσα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος, στον Πύργο Κιερίου

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ, στον Πύργο Κιερίου.

Η Ακρόπολη του Αρχαίου Κιερίου

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΙΕΡΙΟΥ, στο λόφο Oγλά. Το Κιέριον, που κατοικήθηκε από τη Μέση Εποχή του Χαλκού, υπήρξε πρωτεύουσα της Θεσσαλιώτιδος κατά τους Κλασικούς Χρόνους.

Λαογραφικό

(τηλ. 24080). Στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο. Περιλαμβάνει αντικείμενα και σκεύη του παλαιού νοικοκυριού και εργαλεία παλαιών επαγγελμάτων. Eπίσης, τοπικές φορεσιές και φωτογραφίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Aπόκριες.

Εμπορικό πανηγύρι, τον Οκτώβριο.

Tο πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 24443, 22291.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22109, EΛTA 22372. Ταξί 22190.