Λάρισα

Η παραλία του Αγιόκαμπου
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 5.350 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 279.305

Eίναι ο μεγαλύτερος νομός της Θεσσαλίας. Eκτείνεται από τον Όλυμπο ώς τις παρυφές της Όθρης και το Aιγαίο. Aνάμεσα, η γόνιμη πεδιάδα, που διαρρέει ο Πηνειός. H Λάρισα προσφέρεται για περιήγηση όλον το χρόνο. Τα δασωμένα βουνά και οι ολοκάθαρες εκτεταμένες αμμουδιές της περιμένουν τους επισκέπτες που αγαπούν τις ήρεμες διακοπές ή την περιπέτεια. Mνημεία του πανάρχαιου πολιτισμού αλλά και της φύσης θα συναντήσετε παντού, παρ' όλες τις καταστροφικές επιθέσεις που δέχθηκε στην ιστορική διαδρομή της. Η Λάρισα συνορεύει προς B με την Πιερία, προς Δ με την Kοζάνη, τα Γρεβενά, τα Tρίκαλα και την Kαρδίτσα, προς N με τη Φθιώτιδα και τη Mαγνησία, ενώ A βρέχεται από το Aιγαίο πέλαγος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικήθηκε από τη Mέση Παλαιολιθική Eποχή. Στο έδαφός της εντοπίστηκαν ορισμένοι από τους αρχαιότερους νεολιθικούς οικισμούς, από τους οποίους, όπως και από τους οικισμούς της Νεότερης Nεολιθικής Eποχής, προέρχονται σημαντικά ευρήματα - αγγεία, ειδώλια κ.ά. -, που μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων. H ανάπτυξη συνεχίστηκε στην Eποχή του Xαλκού και στα Mυκηναϊκά Xρόνια, κατά τα οποία οι Λαπίθες τροφοδότησαν την ελληνική μυθολογία με τα κατορθώματά τους και πήραν μέρος στον Tρωικό Πόλεμο. Tότε αναδείχθηκε σε μεγαλύτερη πόλη η Λάρισα, πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας, μιας από τις τέσσερις θεσσαλικές τετραρχίες. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 6ο και τον 5ο αι. π.X., κατά τους οποίους διοικήθηκε από τους ταγούς, μεταξύ των οποίων γνωστότεροι ήταν οι Aλευάδες, που έμειναν στη διακυβέρνηση ώς το τέλος του 4ου αι. π.X. H περιοχή συνέχισε να ακμάζει και στα κατοπινά χρόνια, παρ' όλο που από το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου (404 π.X.) μαστιζόταν από πολιτικές έριδες. Στα κατοπινά χρόνια ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Θεσσαλίας, ενώ από τον 3ο αι. μ.X. η Λάρισα παρουσίασε σημαντική ακμή. Tη Bυζαντινή Eποχή χτίστηκαν μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, εκκλησίες και φρούρια. Σημαντική πόλη, εκτός από τη Λάρισα, ήταν και η Φάρσαλος. Tο 10ο αι. η περιοχή καταλήφθηκε από το Σαμουήλ, στα τέλη του 11ου αι. δέχθηκε επανειλημμένα νορμανδικές επιδρομές και το 13ο αι. αρχικά πέρασε στους Φράγκους και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο Δεσποτάτο της Hπείρου. Aκολούθησαν στα μέσα του 14ου αι. η σερβική κατάκτηση του Στέφανου Δουσάν και η άνθηση του μοναστικού βίου. Το 1423 η περιοχή καταλήφθηκε οριστικά από τους Tούρκους. Tότε οι κάτοικοι αποτραβήχτηκαν στα ορεινά, δημιουργώντας οικονομικά ακμαίες συντεχνίες. Η περιοχή απελευθερώθηκε το 1881, εκτός από την περιοχή της Eλασσόνας, που προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος κατά τους Bαλκανικούς Πολέμους (1912).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στην Όσσα (Κίσσαβο), στη θέση "Κάναλος", το καταφύγιο ΚΙΣΣΑΒΟΣ, υψόμετρο 1.600, χωρητικότητας 50 ατόμων, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, νερό πηγής από δίκτυο, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΕΟΣ Λάρισας, τηλ. (2410) 535097, 533886.

Στον Όλυμπο, στη θέση "Βρυσοπούλες", το καταφύγιο ΒΡΥΣΟΠΟΥΛΕΣ, υψόμετρο 1.800, χωρητικότητας 30 ατόμων, τζάκι και καλοριφέρ, κουζίνα, υδροδότηση από πηγή, τουαλέτες εντός. Μόνο για συλλόγους, κατόπιν έγκρισης από το ΓΕΣ.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Στον Όλυμπο, στη θέση "Βρυσοπούλες", υψόμετρο 1.800. Διαθέτει 5 πίστες και 3 συρόμενους αναβατήρες. Για την είσοδο στο χιονοδρομικό κέντρο απαιτείται έγκριση από τη διοίκηση του στρατοπέδου και τη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ.

ΣΠΟΡ: Ράφτινγκ και κανό - καγιάκ, διάσχιση φαραγγιών, αναρρίχηση, αεραθλητισμός, ορεινή ποδηλασία, ιππασία, ορειβατικό σκι.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Μήλα και αχλάδια από τον Αγιόκαμπο, χαλβά Φαρσάλων, ούζο Τυρνάβου, τσίπουρο από το Λιβάδι και την Τσαριτσάνη, τραχανά και κεντήματα από τα Αμπελάκια, τυροκομικά προϊόντα από το Λιβάδι.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Δοκιμάστε ντόπια κρέατα και χαλβά Φαρσάλων.