Λιβάδι

Λάρισα Η παραλία του Αγιόκαμπου
Φωτό:

Κωμόπολη στο βόρειο άκρο του νομού, χτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Τιτάρου - υψόμετρο 1.160. Έδρα του ομώνυμου δήμου, το Λιβάδι ήταν η γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου (1772-1821), αρματολού του Ολύμπου, Φιλικού και αγωνιστή της Επανάστασης στη Μολδοβλαχία, αλλά και τόπος καταγωγής του Αλέξανδρου και του Παύλου Ζάννα. Η ίδρυση του παραδοσιακού οικισμού με τα πετρόχτιστα σπίτια, τις βρύσες και τα γραφικά καλντερίμια ανάγεται στο 17ο αι. Κύρια απασχόληση των κατοίκων της κωμόπολης είναι η κτηνοτροφία. Από τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή, που προσφέρεται για περιπατητικές διαδρομές, είναι ορατές οι κορυφές του Ολύμπου, η πεδιάδα της Ελασσόνας, τα Χάσια, τα Καμβούνια και η Νότια Πίνδος. Το Λιβάδι έχει 2.714 κατοίκους. Απέχει 75 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα.

Οι εκκλησίες των Αγίων Αναργύρων, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Κωνσταντίνου

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ και ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, με εξαίρετα ξυλόγλυπτα τέμπλα. Στην Κοίμηση της Θεοτόκου φυλάσσεται συλλογή βυζαντινών κειμηλίων.

Το Άγαλμα του Γεωργάκη Ολυμπίου

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ.

Λαογραφικό "Γεωργάκης Ολύμπιος"

Περιλαμβάνει γεωργικά εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα "Μπαμπαλιούρια" (το έθιμο των "κουδουνοφόρων" την Πρωτοχρονιά), το έθιμο των "φανών" τις Απόκριες, το έθιμο της "Γυναικοκρατίας" ("Ντούφες").

Τα πανηγύρια της Αγίας Τριάδας, του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 41205.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: ΕΛΤΑ 41099.