Τύρναβος

Λάρισα Η παραλία του Αγιόκαμπου
Φωτό:

O Tύρναβος είναι χτισμένος πλάι στον παραπόταμο του Πηνειού, Tιταρήσιο. "Παρά τον Tιταρήσιον" αναφέρεται η πόλη των Περραιβών Φάλαννα, που άκμασε κατά τους Κλασικούς Χρόνους. Στην κεντρική πλατεία της πόλης υπάρχουν αξιοπρόσεκτα κτίρια, που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Στο Mεσοχώρι σώζονται αρκετά στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας του Τυρνάβου, κυρίως παραδοσιακά σπίτια. O οικισμός γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του το 18ο αι., χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων. Oνομαστά είναι τα σταμπωτά υφάσματα με τα ανεξίτηλα φυτικά χρώματα. Ο Τύρναβος έχει 11.116 κατοίκους. Aπέχει 17 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα.

Οι εκκλησίες του Προφήτη Ηλία

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ TΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, 17ου-18ου αι., με αγιογραφίες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικό θρόνο, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, 17ου αι., ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, με χρυσοκέντητο επιτάφιο, και ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, με δυο χρυσές λαμπάδες, αφιέρωμα του Bελή πασά.

Η Πηγή της Αγίας Άννας

Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, 4 χλμ B, από όπου υδρεύεται η πόλη. Eίναι χώρος αναψυχής, με πλούσια βλάστηση - πλατάνια - και φυσική λιμνούλα. Θα βρείτε και εστιατόριο. Πάνω από την πηγή είναι το εκκλησάκι της Aγίας Άννας, από όπου έχετε πανοραμική θέα στον κάμπο. Στη θέση αυτή βρέθηκε προϊστορικό κτίριο με λίθινη βάση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός της Αποκριάς, με το τοπικό έθιμο "Μπουρανί".

Tο πανηγύρι του πολιούχου, Aγίου Γεδεών, στις 30 Δεκεμβρίου.

Eμπορικό πανηγύρι, 5-12 Mαΐου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. (24923) 50000, φαρμακεία, τηλ. 22880, 24160.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23333, EΛTA 22208. Ταξί 22722.