Μαγνησία

Βόλος
Χόρτο
Καλά Νερά
Χορευτό
Η φύση του Πηλίου
Πήλιο
Πήλιο
Η φύση του Πηλίου
Χόρτο
Χόρτο
Χόρτο
Άνω Λεχώνια, το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού
Η παραλία του Αγίου Ιωάννη
Η παραλία του Αγίου Ιωάννη
Η παραλία των Αγίων Σαράντα
Τσαγκαράδα
Μορτιά
Πορταριά
Πορταριά
Πλατανιάς (Πλατανιά), παραλία Καστρί
Η παραλία Μυλοπόταμος
Μηλίνα
Μηλιές
Μακρινίτσα, αρχοντικό Τοπάλη
Μακρινίτσα, αρχοντικό Τοπάλη
Μακρινίτσα, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη
Μακρινίτσα
Μακρινίτσα
Μακρινίτσα
Λεφόκαστρο
Κισσός, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
Κισσός, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
Καλά Νερά, παραλία Κορόπης
Καλά Νερά
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς, έργο του γλύπτη Νικόλα, μπροστά στην πύλη του Λιμεναρχείου
Το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς
Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στην προκυμαία του Βόλου
Το νεοκλασικό κτίριο του κινηματοθεάτρου Αχίλλειον
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, διατηρητέο μνημείο
Η παραλιακή ζώνη του Βόλου
Η Τζάστενη, γραφικός παραλιακός οικισμός, σε περιοχή μοναδικής ομορφιάς
Η προκυμαία του Βόλου
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη
Λεπτομέρεια από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρoδρόμου (1806)
Η πλατεία της Μακρινίτσας, με εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια και μαγευτική θέα
Θαυμάσιο αρχιτεκτονικό δείγμα της Μακρινίτσας
Η εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Μακρινίτσας
Η Μακρινίτσα, το μπαλκόνι του Πηλίου
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, στο αρχοντικό Τοπάλη
Η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός
Η Μακρινίτσα, μοναδικό οικιστικό σύνολο
Το όμορφο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου
Το όμορφο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου
Το όμορφο φυσικό περιβάλλον του Πηλίου
Βυζίτσα, φύση και ανθρώπινη δημιουργία σε απόλυτη αρμονία
Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Βυζίτσα
Η εξαίρετη αρχιτεκτονική της Βυζίτσας
Αντιπροσωπευτική εικόνα της μαγευτικής Βυζίτσας
Το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού στις Μηλιές, σε εξαίρετο φυσικό περιβάλλον
Κτίριο αξιόλογης αρχιτεκτονικής στις Μηλιές
Η πλακόστρωτη πλατεία στις Μηλιές
Η βιβλιοθήκη Μηλεών Ψυχής Άκος
Μακρινίτσα
Οι Μηλιές, γραφικό κεφαλοχώρι του Πηλίου
68 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.636 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 193.439

Ο νομός Μαγνησίας, συνυφασμένος με τη φημισμένη μυθολογική παράδοση και το πλούσιο ιστορικό παρελθόν του, γοητεύει τους επισκέπτες με τις σπάνιες μορφολογικές εναλλαγές και αντιθέσεις του. Δασωμένες βουνοπλαγιές με αξιόλογη χλωρίδα, άφθονα τρεχούμενα νερά και γραφικά μονοπάτια, καλλιεργήσιμες πεδινές εκτάσεις, κατάφυτες δαντελωτές ακρογιαλιές και γραφικοί όρμοι, εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες συνθέτουν το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις διακοπές στο βουνό και στη θάλασσα. Οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικές μονές και εκκλησίες, τα παραδοσιακά χωριά με τα λαμπρά δείγματα αρχιτεκτονικής, οι αναπτυγμένοι τουριστικοί οικισμοί, η σύγχρονη πόλη του Βόλου με την έντονη οικονομική και πνευματική δραστηριότητα συμπληρώνουν την εικόνα του νομού. Η Mαγνησία συνορεύει προς B και Δ με τη Λάρισα, προς N με τη Φθιώτιδα, ενώ Α βρέχεται από το Aιγαίο πέλαγος και N από τον Παγασητικό κόλπο.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η μυθολογική παράδοση αναφέρει την περιοχή ως θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου, πατρίδα των Κενταύρων, τόπο όπου έγινε ο γάμος του Πηλέα, βασιλιά των Μυρμιδόνων και πατέρα του Αχιλλέα, και της Νηρηίδας Θέτιδας, αφετηρία της εκστρατείας των Αργοναυτών - με επικεφαλής τον Ιάσονα - στην Κολχίδα. Η Μαγνησία - οφείλει την ονομασία της στους Μάγνητες, παλαιότατους κατοίκους της, που ανήκαν στα αιολικά φύλα - κατοικήθηκε από τη Νεολιθική Εποχή, όπως φανερώνουν τα εντυπωσιακά ευρήματα στο Σέσκλο, το Διμήνι, τον Αλμυρό κ.α. Κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους (14ος-13ος αι. π.Χ.) άκμασε ο οικισμός της Ιωλκού. Ώς τα τέλη του 6ου αι. π.Χ. η Μαγνησία αποτελούσε ανεξάρτητη περιοχή. Στη συνέχεια τέθηκε κάτω από τον έλεγχο των Θεσσαλών, με ένα μικρό διάλειμμα βοιωτικής κυριαρχίας (363-352 π.X.). Τη θεσσαλική κυριαρχία διαδέχθηκε λίγο μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. αυτή των Μακεδόνων. Ιδιαίτερα σημαντική στα κατοπινά χρόνια υπήρξε η ίδρυση της Δημητριάδας από το μακεδόνα βασιλιά Δημήτριο τον Πολιορκητή (αρχές του 3ου αι. π.Χ.). Aκολούθησαν η ρωμαϊκή κυριαρχία και η ίδρυση του Kοινού των Mαγνήτων με έδρα τη Δημητριάδα. Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (4ος-6ος αι.) αναπτύχθηκαν οι χριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες. Από το 12ο αι. άρχισαν να χτίζονται σε ασφαλή σημεία του Πηλίου πολυάριθμες μονές. Οι οικιστικοί πυρήνες που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτές εξελίχθηκαν επί Τουρκοκρατίας σε σημαντικά κεφαλοχώρια, που γνώρισαν οικονομική και πνευματική ακμή κατά το 18ο αι. H Μαγνησία - έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και στα απελευθερωτικά κινήματα των ετών 1854 και 1878 - ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1881. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της διαδραμάτισε η εγκατάσταση προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στο Πήλιο, στη θέση "Aγριόλευκες", το καταφύγιο ΑΓΡΙΟΛΕΥΚΕΣ, υψόμετρο 1.350, χωρητικότητας 80 ατόμων, κεντρική θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, αίθουσα φαγητού, νερό από πηγή, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΕΟΣ Βόλου, τηλ. (24210) 25696.

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στο Πήλιο, στη θέση "Aγριόλευκες", υψόμετρο 1.500. Διαθέτει 3 κύριες πίστες, 2 συρόμενους και 3 εναέριους αναβατήρες, εστιατόριο - καφέ, σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, πάρκινγκ.

TI NA ΨΩNIΣETE: Λάδι, ελιές, μέλι, μήλα, μηλόξιδο, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, μαρμελάδες, κάστανα, ξυλόγλυπτα μαγειρικά σκεύη. Από τον Αγροτικό Γυναικείο Συνεταιρισμό Ανηλίου, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ φρούτων. Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, λικέρ φρούτων, αρωματικό λάδι και ξίδι, τουρσί "τσιτσίραυλα". Από τα Καλά Νερά, παραδοσιακά προϊόντα (μέλι, λάδι, ελιές, τραχανά, "τσιτσίραυλα" ή "τσιτσίραφα", γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, τσίπουρο, ξίδι, βότανα, υφαντά, κεραμικά κ.ά.) της Δημοτικής Επιχείρησης Μηλεών. Από τη Μακρινίτσα, αρωματικά βότανα. Από τον Αγροτικό Ανθοκομικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μακρυρράχης, καλλωπιστικά φυτά. Από τη Nέα Aγχίαλο, κρασί, τσίπουρο, καθώς και προϊόντα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών (πίτες, γλυκά κουταλιού, ποτά από φρούτα, προϊόντα μούστου κ.ά.). Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Πορταριάς, τραχανά, χυλοπίτες, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Πτελεού, γλυκά κουταλιού και ταψιού, μαρμελάδες, τραχανά, πίτες κ.ά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Σπετζοφάι, κολοκυθοκορφάδες (ανθός κολοκυθιού με ρύζι και κιμά), "στραπατσάδα" (τηγανητά αβγά, ντομάτα και τυρί), φασολάδα, μανιτάρια βουνού, "τσιτσίραυλα" ή "τσιτσίραφα", "κρίταμα", γαρίδες, καραβίδες, φούσκες (κυδώνια). Στην Αγία Κυριακή Τρικερίου και στο νησί Παλαιό Τρίκερι, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του Bόλου. Για ελλιμενισμό, στην Αμαλιάπολη, στο Πηγάδι Πτελεού, στα Καλά Νερά, στην Άφυσσο, στη Μηλίνα, στην Αγία Κυριακή και στις Κόττες Τρικερίου, στην Πλατανιά, στον Κατηγιώργη, στον Άγιο Ιωάννη, στο Χορευτό και στο Καμάρι Κεραμιδίου.