Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Φωτό:

Απλωμένη αμφιθεατρικά σε κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου, μέσα σε γαλήνιο περιβάλλον, η Μακρινίτσα, διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, φημίζεται για την εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της και την υπέροχη θέα στο Bόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Οι εκκλησίες, τα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, τα καλντερίμια, οι κρήνες, τα γεφύρια συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο. Η Μακρινίτσα οργανώθηκε αρχικά ως ένας μικρός οικισμός γύρω από τη μονή της Θεοτόκου της Οξείας Επισκέψεως, η οποία ιδρύθηκε από τον τοπάρχη Κωνσταντίνο Μαλιασηνό κατά τα έτη 1204-1215. Το Μεσαίωνα κατοικήθηκε από μοναχούς, ενώ η περίοδος της ακμής της άρχισε το 18ο αι., στο τέλος του οποίου ήταν η ισχυρότερη και πολυπληθέστερη κωμόπολη της περιοχής, με ιδιαίτερα προνόμια. Υπήρξε από τα πρώτα χωριά της Θεσσαλίας που έλαβαν μέρος στον αγώνα κατά των Τούρκων. Στη Μακρινίτσα λειτουργεί κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η Μακρινίτσα έχει 898 κατοίκους. Aπέχει 15 χλμ BA από το Bόλο.

Η Πλακόστρωτη Πλατεία

Η ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ("μπαλκόνι του Πηλίου" κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο), με εντυπωσιακά αιωνόβια πλατάνια, καφέ - εστιατόρια και μαγευτική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο.

Το Καφέ-Εστιατόριο "Πάνθεον"

ΤΟ ΚΑΦΕ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ "ΠΑΝΘΕΟΝ".

Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου

(τηλ. 99505). Στεγάζεται στο τριώροφο αρχοντικό Tοπάλη (1844) - αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, φρουριακού χαρακτήρα -, κάτω από την κεντρική πλατεία. Eκτίθενται, μεταξύ άλλων, χάλκινα, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, εικόνες, κοσμήματα, πίνακες, φιρμάνια, βιβλία, παλαιές φωτογραφίες, χαλκογραφίες, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, εργαλεία, αρχεία της κοινότητας, λάβαρο της επανάστασης στο Πήλιο (1878), λίθινες προτομές, όπλα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Μακρινίτσα", πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες - κορυφαία εκδήλωση, η παρουσίαση του εθίμου "Μάηδες", που αναφέρεται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 99149.