Νέα Αγχίαλος

Μαγνησία Βόλος
Φωτό:

Παραθαλάσσια κωμόπολη με αξιόλογη τουριστική κίνηση, απλωμένη σε πεδινή έκταση, στις δυτικές ακτές του Παγασητικού κόλπου. Κατέχει τη θέση της αρχαίας Πυράσου - επίνειο των αρχαίων Φθιωτίδων Θηβών, που στους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους ονομάστηκε Δημήτριον - και των χριστιανικών Φθιωτίδων Θηβών. Η Νέα Αγχίαλος, με καλή ρυμοτομία και σύγχρονες κατοικίες, ιδρύθηκε στις αρχές του 20ού αι. από πρόσφυγες της Αγχιάλου της Aνατολικής Pωμυλίας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Νέας Αγχιάλου παρασκευάζει παραδοσιακά εδέσματα, πίτες, ποτά και γλυκά. Στο μικρό λιμάνι του οικισμού δένουν βάρκες και αλιευτικά. H Nέα Aγχίαλος έχει 5.514 κατοίκους. Απέχει 17,5 χλμ NΔ από το Bόλο.

Ο Πευκόφυτος Λόφος της Ακροπόλης της Αρχαίας Πυρασου

Ο ΠΕΥΚΟΦΥΤΟΣ ΛΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΥΡΑΣΟΥ. Η πόλη, σημαντικό λιμάνι, ανήκε στην επικράτεια του θεσσαλού βασιλιά και ήρωα του τρωικού κύκλου Πρωτεσίλαου και είχε ιερό της Δήμητρας.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νέας Αγχιάλου (Χριστιανικές Φθιώτιδες Θήβες)

O ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΕΣ ΘΗΒΕΣ). Οι Φθιώτιδες Θήβες των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων ήταν παραθαλάσσια πόλη, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Πυράσου. Γνώρισαν την ύψιστη ακμή τους τον 6ο αι., αποτελώντας θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, και καταστράφηκαν τον 7ο αι. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως πλήθος σημαντικών μνημείων, που χρονολογούνται στους Υστερορωμαϊκούς και τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους. Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί παλαιοχριστιανικές βασιλικές, συγκρότημα δημοσίων κτιρίων, επαύλεις, πλακόστρωτες λεωφόροι με καταστήματα, λουτρά, εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, τείχη και νεκροταφεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα, εντυπωσιακά ως προς το πλούσιο θεματολόγιο και την άψογη τεχνική τους.Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι τα ακόλουθα:Η βασιλική του Αγίου Δημητρίου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι. και αναστηλωμένο κίονα.Η βασιλική του Αρχιερέως Πέτρου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι. και αναστηλωμένη την κιονοστοιχία του μεσαίου κλίτους.Η βασιλική του Μαρτυρίου, με χρονολογικές φάσεις από τον 4ο ώς τον 6ο αι.Η βασιλική του Επισκόπου Ελπιδίουκοιμητηριακή βασιλική.Το επισκοπικό μέγαρο.

Λαογραφικό

(τηλ. 99505). Περιλαμβάνει τη συλλογή του Γεωργίου Διονυσίου - παραδοσιακές φορεσιές, γεωργικά εργαλεία, φωτογραφίες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της κωμόπολης και στις ακρογιαλιές Δημητριάδα, Χρυσή Ακτή Παναγίας, Βελανιδιά, Γαλάζια Ακτή, Άγιο Γεώργιο, Μάραθο, Πλάκες και Κριθαριά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Ψαράδικη βραδιά", στα τέλη Ιουλίου.

H "Γιορτή κρασιού", τον Αύγουστο. Διοργανώνεται από το Δήμο και το συνεταιρισμό "H Δήμητρα".

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 76666.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 76219, EΛTA 76208.