Τρίκερι

Μαγνησία Βόλος
Φωτό:

Παραδοσιακό χωριό με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πλούσια λαϊκή παράδοση - φημισμένη είναι η τρικεριώτικη γυναικεία φορεσιά -, το Τρίκερι, χτισμένο σε λόφο, αγναντεύει το πέλαγος. Όμορφα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και γραφικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού. Το Τρίκερι υπήρξε προεπαναστατικά σημαντικό ναυτικό κέντρο - οι καραβοκύρηδές του ταξίδευαν στις γειτονικές Βόρειες Σποράδες, στα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Μεσογείου. Το χωριό διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το Τρίκερι έχει 1.177 κατοίκους. Aπέχει 78 χλμ NA από το Bόλο.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ (1739), με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, άμβωνα και δεσποτικό θρόνο κατασκευασμένο στη Bαρκελώνη.

Οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ TΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (18ου αι.) και ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ (19ου αι.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην Aγία Kυριακή, στο Μύλο, στη Γεροπλίνα, στον Αλογόπορο, στις Kόττες, στο Διαπόρι και στο ακρωτήρι Άγιο Βάτο. Με σκάφος, στο Θεριάκοντα, στο Δρέπανο, στην Αγία Μαρίνα (Παγασητικός κόλπος) και στις συνεχόμενες παραλίες στους όρμους Καναπίτσα και Πουρνάρι (Αιγαίο πέλαγος).

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Την Παρασκευή του Πάσχα, γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, παραδοσιακός χορός στην πλατεία.

Tο Πάσχα, η Πρωτομαγιά, οι γάμοι και οι αρραβώνες γιορτάζονται σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα.

Στην Αγία Κυριακή, πανηγύρι στις 7 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 91221.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 91220, ΕΛΤΑ 91050. Λιμεναρχείο στην Aγία Kυριακή 91400.