Βόλος

Βόλος, το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού
Φωτό:

Σύγχρονη πόλη με ξεχωριστή γοητεία, χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου και απλωμένη ώς τα ριζά του Πηλίου, ο Βόλος είναι η πρωτεύουσα του νομού. Η καλή ρυμοτομία, τα νεοκλασικά κτίρια, τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου, οι πλατείες και οι πεζόδρομοι με τα εμπορικά καταστήματα, οι ψαροταβέρνες, τα τσιπουράδικα και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Ο Βόλος είναι σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο, λιμάνι με αξιόλογη εμπορική και αλιευτική κίνηση. Επιβατικά και εκδρομικά σκάφη, κρουαζιερόπλοια δένουν στο λιμάνι, που αποτελεί αφετηρία για εκδρομές σε περιοχές εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης ιστορικής αξίας. Η αξιοσημείωτη πολιτιστική δραστηριότητα και η ζωντανή πανεπιστημιακή κοινότητα συμπληρώνουν την εικόνα της πόλης. Το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου έχει 114.368 κατοίκους. Απέχει 324 χλμ BΔ από την Aθήνα και 216 χλμ N από τη Θεσσαλονίκη.

Το Κτίριο Παπαστράτου

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ (1935), στην προκυμαία. Το κτίριο, καπναποθήκη παλαιότερα, αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Μνημείο Πεσόντων Για την Εθνική Ανεξαρτησία και η Γέφυρα

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ και Η ΓΕΦΥΡΑ, που ενώνει την προκυμαία με το λιμενοβραχίονα.

Αρχαιολογικό

(οδός Αθανασάκη 1, τηλ. 25285). Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1909 με δωρεά του Αλεξίου Αθανασάκη, για να φυλαχθούν σε αυτό οι γραπτές επιτύμβιες στήλες από τα νεκροταφεία της αρχαίας Δημητριάδας. Στο ανακαινισμένο νεοκλασικό εκτίθενται παλαιολιθικά και μεσολιθικά ευρήματα από τη Θεσσαλία, ευρήματα Νεολιθικών Χρόνων, αγγεία και κοσμήματα Μυκηναϊκής Εποχής και Εποχής του Σιδήρου, δείγματα θεσσαλικής πλαστικής Αρχαϊκών και Κλασικών Χρόνων, αγγεία, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και γλυπτά Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων, ανάγλυφες επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, χάλκινα αφιερώματα, νομίσματα κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σχεδιαστικές αναπαραστάσεις τάφων και οι τάφοι που έχουν μεταφερθεί αυτούσιοι από το χώρο της ανασκαφής μαζί με το σκελετό του νεκρού και τα αφιερώματα γύρω του. Στο προαύλιο του Μουσείου θα δείτε συλλογή από μαρμάρινα κιονόκρανα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα πήλινα νεολιθικά ειδώλια (6500-4500 π.Χ.), τη φιάλη με γραπτή διακόσμηση από την Τζάνη Μαγούλα Καρδίτσας (5800-5300 π.Χ.), τα όστρακα Μυκηναϊκής Περιόδου με παραστάσεις πλοίων (περίπου 1550 π.Χ.), το πήλινο μυκηναϊκό ομοίωμα άρματος από το Μεγάλο Μοναστήρι της Λάρισας (13ος αι. π.Χ.), την ανάγλυφη επιτύμβια στήλη του Κινέα και της Φρασιμήδας από τις Φερές (5ος αι. π.Χ.), την ανάγλυφη αναθηματική στήλη της Εστίας και του Συμμάχου από τα Φάρσαλα (4ος αι. π.Χ.), τον παναθηναϊκό αμφορέα από το Σωρό Βόλου (4ος αι. π.Χ.), τα χρυσά κοσμήματα από τάφο στο Ομόλιο (3ος αι. π.Χ.), τη γραπτή επιτύμβια στήλη των πολεμιστών από τη Δημητριάδα (β' μισό του 3ου αι. π.Χ.), το χρυσό περιδέραιο από το Πελινναίο των Τρικάλων (3ος-2ος αι. π.Χ.).

Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή

(οδός Κίτσου Μακρή 38, τηλ. 37119). Στεγάζεται στο σπίτι του σημαντικού λαογράφου (1917-1988). Περιλαμβάνει τη λαογραφική συλλογή (αντικείμενα λαϊκής τέχνης, που προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Πηλίου και χρονολογούνται στο 18ο και το 19ο αι.), τη βιβλιοθήκη, το αρχείο (διαφάνειες και φωτογραφίες) και προσωπικά αντικείμενά του. Μεταξύ των εκθεμάτων, τοιχογραφίες φιλοτεχνημένες από την οικογένεια Παγώνη, πορτρέτο του Ρήγα Φεραίου, έργα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και του Νικολάου Χριστόπουλου, χάρτινες εικόνες - τυπώνονταν από χάλκινες μήτρες -, μεταβυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, εκκλησιαστικά αντικείμενα, κεραμικά, είδη αργυροχρυσοχοΐας και χαλκουργίας, μουσικά όργανα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στον Άναυρο και στις Αλυκές.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το "Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου", που διοργανώνει το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου.

Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Kαλλιτεχνικό Oργανισμό Δήμου Bόλου όλον το χρόνο - μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολή ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, χορευτικές εμφανίσεις.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 25532, 25527, 28632, 33254.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Nοσοκομείο, τηλ. 94200, φαρμακείο, τηλ. 22322.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 39061, Τροχαία 76968, Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου 82361, Λιμεναρχείο 31059, 23415, OTE 76000, EΛTA 90600. Ταξί 27777, 37880-3.