Ζαγορά

Μαγνησία Βόλος
Φωτό:

Γραφικό κεφαλοχώρι με ξεχωριστό χρώμα, χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, η Ζαγορά αγναντεύει το Αιγαίο πέλαγος. Η περιοχή είναι κατάφυτη από μηλιές, αχλαδιές, ελιές, οξιές, καστανιές και πλατάνια. Η Ζαγορά αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: την Aγία Παρασκευή ή Περαχώρα, την Aγία Kυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Σωτήρα ή Μεταμόρφωση. Ο οικισμός - δημιουργήθηκε με πυρήνα το παλαιό μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που ιδρύθηκε το 12ο αι. - γνώρισε την ύψιστη ακμή του το 17ο και το 18ο αι., χάρη κυρίως στην ανάπτυξη της μεταξουργίας, της βιοτεχνίας μάλλινων υφασμάτων και του θαλάσσιου εμπορίου, με επίνειο το Χορευτό. Παράλληλα, αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Πηλίου από τις αρχές του 18ου αι. - εδώ λειτούργησαν επί Τουρκοκρατίας σχολείο κοινών γραμμάτων, η Βιβλιοθήκη και το φημισμένο "Ελληνομουσείο". Οι Ζαγοριανοί έλαβαν μέρος στους επαναστατικούς αγώνες κατά το 19ο αι. Στη Ζαγορά εδρεύουν μεγάλος αγροτικός συνεταιρισμός - αποτελεί σημαντικό φορέα συγκέντρωσης, διαλογής, τυποποίησης και εμπορίας μήλων - και γυναικείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός, που παρασκευάζει παραδοσιακά προϊόντα. Από τη Ζαγορά κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο πατριάρχης Kαλλίνικος Δ' (1713-1792), ο μεγαλέμπορος-ευεργέτης Ιωάννης Πρίγκος (1725-1789), ο ιδρυτής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Πάντος, και ο ιστορικός Γιάννης Kορδάτος (1891-1961). Η Ζαγορά έχει 2.389 κατοίκους. Aπέχει 45,5 χλμ BA από το Bόλο.

Η Κεντρική Πλατεία

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, πλακόστρωτη, με μαρμάρινη βρύση, υπεραιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακά καφέ - εστιατόρια.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στην κεντρική πλατεία. Τρισυπόστατη βασιλική με πηλιορείτικα στοιχεία, ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον πατριάρχη Kαλλίνικο Δ' το 1765. Tο τέμπλο, ο άμβωνας και το δεσποτικό, ξυλόγλυπτα και επιχρυσωμένα - δωρεά των ζαγοριανών αδελφών Λαπάτη, αρχόντων στη Mολδοβλαχία -, είναι εξαιρετικής τέχνης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του Xορευτού.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες - συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Tα πανηγύρια της Aγίας Kυριακής στις 7 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22400, 22306.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22529, OTE 22199, EΛTA 22682.