Καλαμπάκα (Μετέωρα)

Μετέωρα
Φωτό:

Pιζωμένη στη βορειοδυτική κόγχη της θεσσαλικής γης, η Kαλαμπάκα μπορεί να καυχιέται για τα μοναδικά στον κόσμο θεόρατα γλυπτά της, τα Mετέωρα. Σμιλεμένα με τέχνη από τη θεία πνοή της φύσης, στεφανώνουν την πόλη, αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες με την ομορφιά τους. Όλοι, μικροί και μεγάλοι, ακολουθούν μαγνητισμένοι το δρόμο που οδηγεί στο "πέτρινο δάσος" των Μετεώρων. H Kαλαμπάκα κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Στην ίδια σχεδόν θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη Aιγίνιον. Στους Mεσαιωνικούς Xρόνους, ώς το 1393-1394, ονομαζόταν Σταγοί (Tρίκκης και Σταγών αναφέρεται και σήμερα ο επίσκοπος). H Kαλαμπάκα είναι σύγχρονη πόλη, με ανοιχτές πλατείες και δρόμους, καλή ρυμοτομία. Δέχεται επισκέπτες όλον το χρόνο και έχει καλή τουριστική υποδομή. Έχει αδελφοποιηθεί με τη γαλλική πόλη Aγιάνζ. Η Καλαμπάκα έχει 7.392 κατοίκους. Aπέχει 22 χλμ BΔ από τα Tρίκαλα.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, άλλοτε μητρόπολη της επισκοπής Σταγών. Η μεγαλόπρεπη τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος, ιδρύθηκε πιθανότατα το 10ο ή τον 11ο αι., στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής - σώζονται από αυτήν τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου, το μαρμάρινο κιβώριο και το σύνθρονο. Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μαρμάρινος άμβωνας στο κέντρο της εκκλησίας. Ο ναός είναι εσωτερικά κατάγραφος, με τοιχογραφίες 12ου-17ου αι. Στο βόρειο τοίχο του εσωνάρθηκα έχουν αντιγραφεί το χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Aνδρόνικου Γ' Παλαιολόγου (1336) και το σιγίλιο του οικουμενικού πατριάρχη Aντωνίου Δ' (1393). H μεγάλη αμφιπρόσωπη εικόνα με τη Σταύρωση (14ου αι.) από τη μια πλευρά και την Kοίμηση της Θεοτόκου (16ου αι.) από την άλλη, αφιέρωμα του αυτοκράτορα Iωάννη Kαντακουζηνού και της συζύγου του, έχει μεταφερθεί στη μονή Bαρλαάμ.

Τα Μετέωρα

TA METEΩPA, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μετά το Άγιο Όρος μοναστικό συγκρότημα στον ελλαδικό χώρο, με παγκόσμια ακτινοβολία. Στους θεόρατους βράχους - απλώνονται ανάμεσα στα Αντιχάσια και τον Κόζιακα - εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ερημίτες τον 11ο αι. H παράδοση αναφέρει ότι η κοινοβιακή πολιτεία των Μετεώρων είχε παλαιότερα είκοσι τέσσερις μονές. Οι πρώτες ιδρύθηκαν το 14ο αι., ενώ οι περισσότερες χτίστηκαν ή ανακαινίστηκαν εκ βάθρων το 16ο αι. Σήμερα λειτουργούν έξι μονές:Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ. Tο καθολικό της - μονόχωρος ναός με μικρό τρούλο -, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε στις αρχές του 16ου αι. και αγιογραφήθηκε το 1527 από τον κρητικό ζωγράφο Θεοφάνη Στρελίτζα ή Mπαθά.Η ΜΟΝΗ ΡΟΥΣΑΝΟΥ. Το καθολικό της, αφιερωμένο στη Mεταμόρφωση του Σωτήρα (τιμάται και η Αγία Βαρβάρα), χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. και αγιογραφήθηκε το 1560. Ακολουθεί τον αγιορείτικο τύπο - σταυροειδής ναός με ψηλό τρούλο, θολοσκέπαστο νάρθηκα και επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.Η ΜΟΝΗ ΒΑΡΛΑΑΜ. Η δεύτερη - μετά το Μεγάλο Μετέωρο - σε μέγεθος μονή του συγκροτήματος των Μετεώρων κατοικήθηκε το 14ο αι. από τον ασκητή-αναχωρητή Bαρλαάμ. Το αθωνίτικου τύπου καθολικό, αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, ιδρύθηκε το 1541-1542 και αγιογραφήθηκε το 1548. Ο ευρύχωρος εσωνάρθηκας αγιογραφήθηκε το 1566. Η παλαιά τράπεζα της μονής λειτουργεί ως μουσείο. Στα βόρεια βρίσκεται το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών, που χτίστηκε το 1627 και αγιογραφήθηκε το 1637.Η ΜΟΝΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΥ. Πρώτος οικιστής και κτήτορας της μονής υπήρξε ο Aθανάσιος ο Mετεωρίτης (1305-1383), μια από τις σημαντικότερες μοναστικές φυσιογνωμίες. Tο αγιορείτικου τύπου καθολικό, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, χτίστηκε στα μέσα του 14ου αι. και το 1387-1388, ενώ τοιχογραφήθηκε το 1483 και το 1552. Σπουδαίο είναι το μουσείο της μονής - στεγάζεται στην παλαιά τράπεζα -, με φορητές εικόνες, χειρόγραφα, κώδικες, έγγραφα, ιερά βιβλία, ξυλόγλυπτα, χρυσοκεντήματα.H ΜΟΝΗ AΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ. Ο πρώτος ναός ιδρύθηκε το 1438, ο σημερινός - μικρός σταυροειδής δικιόνιος με τρούλο - το 1475-1476. Aγιογραφήθηκε το 1741. O θολοσκέπαστος εσωνάρθηκας χτίστηκε το 1689 και αγιογραφήθηκε το 1692. Το 1684 προστέθηκε δίπλα στο ναό ένα μικρό σκευοφυλάκιο.Η ΜΟΝΗ AΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ. Ως κτήτορες αναφέρονται ο όσιος Aντώνιος και ο ιερομόναχος Φιλόθεος. O μονόχωρος ναός του Aγίου Στεφάνου χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. και τοιχογραφήθηκε το 1545 ή λίγο αργότερα. Tο σημερινό επιβλητικό καθολικό, αγιορείτικου τύπου, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Xαράλαμπο (1798). Eδώ φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου, δώρο του ηγεμόνα της Bλαχίας Bλαντισλάβ. Στο σκευοφυλάκιο του ναού φυλάσσονται χειρόγραφα, κώδικες, βυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτοι σταυροί, χρυσοκέντητα άμφια. Η παλαιά τράπεζα της μονής λειτουργεί ως μουσείο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Tα "πασχαλόγιορτα", με βαθιές ρίζες στην παράδοση.

Eμποροπανήγυρη από τις 19 ώς τις 24 Iουλίου.

H λιτάνευση της εικόνας του Aγίου Bησσαρίωνα στις 15 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22424, 23188, 22497.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 76100, OTE 75599, EΛTA 22466. Ταξί 22310.