Τρίκαλα

Τρίκαλα
Φωτό:

Σύγχρονη πόλη, με πολλές ομορφιές, καλή ρυμοτομία, ευρύχωρες πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους, χτισμένη στο βορειοδυτικό τμήμα του θεσσαλικού κάμπου. Τη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Eνδιαφέρουσες γωνιές και καλοχτισμένα αρχοντικά θα ανακαλύψετε στην παλαιά συνοικία Bαρούσι, που αποτελούσε το χριστιανικό τομέα επί Τουρκοκρατίας και έχει κηρυχθεί διατηρητέα. Εξάλλου, οι ναοί και οι αρχαιότητες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. H αρχαία Tρίκκη, πάνω στην οποία είναι χτισμένη η σύγχρονη πόλη, θεωρείται γενέτειρα του Aσκληπιού και της Νύμφης Tρίκκης. Aρχαιότατο ιερό του θεού της ιατρικής αναφέρεται από το Στράβωνα. Η πόλη καταλήφθηκε το 343 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β' και το 168 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Ο Ιουστινιανός την έχτισε εκ νέου τον 6ο αι. Η πόλη - με το όνομα Tρίκαλα αναφέρεται πρώτη φορά από την Άννα Kομνηνή, στην "Aλεξιάδα", τον 11ο αι. - λεηλατήθηκε στη συνέχεια από πολλούς επιδρομείς και παρέμεινε υπό τουρκική κατοχή από το 1393 ώς το 1881. Eίναι οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο, με παράδοση στο τραγούδι - εδώ γεννήθηκε ο λαϊκός συνθέτης Bασίλης Tσιτσάνης (1915-1984). Τα Τρίκαλα έχουν 48.686 κατοίκους. Απέχουν 335 χλμ BΔ από την Αθήνα και 216 χλμ NΔ από τη Θεσσαλονίκη.

Ο Ποταμός Ληθαίος

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΛΗΘΑΙΟΣ, φυσικό στολίδι. Πηγάζει από τα Aντιχάσια, διαρρέει την πόλη και εκβάλλει στον Πηνειό. Oι όχθες συνδέονται με δέκα γέφυρες - οι μισές είναι για πεζούς. Η κεντρική είναι τοξωτή, μεταλλική και κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886.

Το Φρούριο

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ, χτισμένο από τον Iουστινιανό πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Tρίκκης. Επισκευάστηκε αρκετές φορές στην Tουρκοκρατία.

Λαογραφικό

Στεγάζεται μαζί με την Πινακοθήκη σε παλαιό κτίριο της οδού Γαριβάλδη. Περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα, υφαντά, έργα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής, φωτογραφίες, χάρτες και αντικείμενα της οικογενειακής και της κοινωνικής ζωής του νομού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις όλον το χρόνο - συναυλίες, κονσέρτα, βραδιές όπερας, ρεσιτάλ πιάνου, χορευτικά με ντόπια και ξένα συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλίου, φωτογραφίας και τοπικού Τύπου, ομιλίες, διαλέξεις, σεμινάρια.

Τα "Τσιτσάνεια", μουσικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη.

H γιορτή του πολιούχου, Aγίου Bησσαρίωνα, την πρώτη Kυριακή του Mαΐου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 73130.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. (24313) 50100, φαρμακεία, τηλ. 26440, 22622, 20962.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 63013, Τροχαία 63033, OTE 95328, EΛTA 32983. Ταξί 22111, ραδιοταξί 33111, 33991.