Διδυμότειχο

Έβρος
Φωτό:

Όμορφη πόλη, χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, "Διδυμότειχο" σημαίνει "διδυμάρικο κάστρο", δηλαδή τις δύο απέναντι ευρισκόμενες οχυρωμένες πόλεις (η ρωμαϊκή Πλωτινόπολη, στο λόφο της Αγίας Πέτρας, και η βυζαντινή πόλη, στο λόφο Καλέ). Έδρα επισκόπου ήδη από τον 9ο αι., το βυζαντινό Διδυμότειχο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο, φθάνοντας στο απόγειο της δόξας του κατά την Υστεροβυζαντινή Περίοδο. Eδώ κατέφυγε πληγωμένος ο Mιχαήλ Θ' Παλαιολόγος μετά την ήττα του από τους Kαταλανούς το 1305, εδώ γεννήθηκαν οι αυτοκράτορες Iωάννης Γ' Bατάτζης (1222-1254) και Iωάννης Ε' Παλαιολόγος (1341-1391), εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας το 1341 ο Iωάννης ΣΤ' Kαντακουζηνός. Το Διδυμότειχο καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 1360/1361. Κατά την Οθωμανική Περίοδο οι οργανωμένες συντεχνίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της πόλης, η οποία απελευθερώθηκε το Μάιο του 1920. Το Διδυμότειχο έχει 8.799 κατοίκους. Απέχει 95 χλμ BA από την Aλεξανδρούπολη.

Η Οχυρωμένη Βυζαντινή Πόλη

Η ΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΟΛΗ, στο λόφο Καλέ. Σώζονται τα τείχη (διακρίνονται ιουστινιάνεια τμήματα), με πύργους και πύλες, ερείπια κτιρίων και υπόγεια σπιτιών λαξευμένα στο βράχο (υπόσκαφα).

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, κτίσμα της εποχής των Παλαιολόγων.

Λαογραφικό

(τηλ. 22316). Στεγάζεται σε ωραίο αρχοντικό και περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλά οργανωμένη έκθεση πλούσιου υλικού από όλη την περιοχή. Ιδρύθηκε το 1970 με πρωτοβουλία δασκάλων. Στο υπόγειο τα εκθέματα είναι κατά ομάδες που έχουν σχέση με διάφορες οικιακές, αγροτικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες. Στο ισόγειο υπάρχει πληθώρα υλικού, που περιλαμβάνει γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές από όλα τα μέρη της Θράκης και πολλά οικιακά αντικείμενα. Στον πρώτο όροφο μπορείτε να δείτε την πιστή αναπαράσταση ενός χαρακτηριστικού μαγειρείου, τις αλυσίδες ενός φυλακισμένου, έπιπλα και φορεσιές. Στο δεύτερο όροφο εκτίθενται αντικείμενα που έχουν σχέση με την κατασκευή νημάτων και την ύφανση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός της Αποκριάς, με το έθιμο του "Μπέη".

Τα "Ελευθέρια", το Μάιο, πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης.

Tο παζάρι, τέλος Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 22011, φαρμακεία, τηλ. 23045, 22322.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22100, OTE 23199, EΛTA 22210. Ταξί 23000, 24000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων του Έβρου Κατασκευή μουσειακού χώρου στον ταφικό τύμβο Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης