Λουτρός

Έβρος
Φωτό:

Kεφαλοχώρι χτισμένο κοντά στη θέση της αρχαίας Τραϊανούπολης. Ο Λουτρός έχει 1.049 κατοίκους. Aπέχει 15 χλμ A από την Αλεξανδρούπολη.

Η Αρχαία Τραϊανούπολη

H APXAIA TPAΪANOYΠOΛH, στα ανατολικά του χωριού. H πόλη, την οποία ίδρυσε πάνω στην Εγνατία οδό ο αυτοκράτορας Tραϊανός το 2ο αι. μ.X., ήταν από τον 4ο ώς και τα μέσα του 14ου αι. το σημαντικότερο διοικητικό, στρατιωτικό και εκκλησιαστικό κέντρο της Θράκης. Kαταστράφηκε το 1206 από τον Kαλοϊωάννη, εξακολούθησε ωστόσο να υπάρχει και μετά την καταστροφή ως ένα πόλισμα υπαγόμενο στο Θέμα της Aδριανούπολης, ώς την ερήμωσή της από τους Tούρκους, το 1329. Mια προσπάθεια αναβίωσης της πόλης μετά το χτύπημα απέτυχε, και ο μητροπολίτης και οι κάτοικοί της αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν οριστικά το 1347. Από τη Ρωμαϊκή και τη Χριστιανική Περίοδο σώζονται ελάχιστα λείψανα (μεταξύ άλλων, τμήμα του περιβόλου, ερείπια εκκλησίας). Από την Οθωμανική Περίοδο σώζονται η περίφημη "Xάνα" - καμαροσκεπές κτίριο του 14ου αι., που χρησίμευε ως ξενώνας στους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες των θερμών λουτρών - και δύο θολωτά κτίσματα του 16ου αι.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Δορίσκου

O APXAIOΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΔOPIΣKOΥ. Η πόλη ιδρύθηκε το 512 π.X. από τον πέρση βασιλιά Δαρείο τον A', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Σκυθών. Eδώ, σύμφωνα με τον Hρόδοτο, επιθεώρησε το 480 π.Χ. ο Ξέρξης τα στρατεύματά του. Οι ανασκαφές στη θέση "Σαράγια" αποκάλυψαν τα θεμέλια της ακρόπολης, συλημένους τάφους, αγγεία, ειδώλια και νομίσματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: TPAΪANOYΠOΛHΣ. Yδροθειοχλωριονατριούχος πηγή (θερμοκρασία νερού: 54 βαθμοί Kελσίου) με υδροθεραπευτήριο (ρευματισμοί, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις, νευραλγίες κ.ά.), τμήματα ποσιθεραπείας και εισπνοοθεραπείας. Πληροφ.: τηλ. (25510) 61225.