Φανάρι

Ροδόπη Η Μαρώνεια, ορεινός οικισμός της Ροδόπης με παραδοσιακό χρώμα
Φωτό:

Ψαράδικος οικισμός, που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο, με καλές ακρογιαλιές. Το Φανάρι έχει 422 κατοίκους. Aπέχει 31 χλμ NΔ από την Kομοτηνή.

Η Αρχαία Δίκαια

H APXAIA ΔIKAIA, κοντά στο Φανάρι. Η πόλη - οφείλει την ονομασία της στο μυθικό οικιστή Δίκαιο, το γιο του Ποσειδώνα - ιδρύθηκε από Σαμίους τον 6ο αι. π.Χ. και ανέπτυξε αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα. Στους τύμβους της πόλης βρέθηκαν ταφικοί αμφορείς και λίθινες ή πήλινες σαρκοφάγοι με κτερίσματα.

Η Αρχαία Στρύμη

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΥΜΗ, χτισμένη στη χερσόνησο της Μολυβωτής, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού. H πόλη - ήταν χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα - ιδρύθηκε από θασίτες αποίκους στα μέσα του 7ου αι. π.X., με σκοπό αφενός τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της γης, που παρήγε άφθονα σιτηρά, και αφετέρου το εμπόριο με τη θρακική ενδοχώρα. Συχνές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων της Στρύμης και της Μαρώνειας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. Η Στρύμη καταστράφηκε από το μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β', με τη βοήθεια των κατοίκων της Μαρώνειας. Οι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει τμήματα των θεμελίων των σπιτιών, δρόμους στρωμένους με πέτρες, καθώς και σύστημα συλλογής πόσιμου νερού, με σήραγγες, ρείθρα και φρεάτια. Στα νεκροταφεία της Στρύμης βρέθηκαν επιτύμβια ανάγλυφα και επιτύμβιες επιγραφές.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του οικισμού και στις παραλίες της Aρωγής και της Γλυφάδας.