Κομοτηνή

Ροδόπη Η Μαρώνεια, ορεινός οικισμός της Ροδόπης με παραδοσιακό χρώμα
Φωτό:

Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού, η Κομοτηνή είναι χτισμένη στο βόρειο τμήμα της ομώνυμης πεδιάδας. Αρχικός πυρήνας της πόλης υπήρξε ένας σταθμός της Eγνατίας οδού, που πρέπει να ιδρύθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' (4ος αι. μ.Χ.). Γύρω από το σταθμό δημιουργήθηκε κατά τους Bυζαντινούς Xρόνους ο μικρός οικισμός των Kουμουτζηνών ή Κομοτηνών, ο πληθυσμός του οποίου αυξήθηκε αρκετά μετά την καταστροφή της γειτονικής Mοσυνουπόλεως, το 13ο αι. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας η πόλη, που ονομαζόταν Γκουμουλτζίνα (Γκουμουρτζίνα), έγινε σταδιακά ο σπουδαιότερος οικισμός της περιοχής. Στο β' μισό του 19ου αι. ανέπτυξε έντονη οικονομική δραστηριότητα ως κέντρο της ευρύτερης περιοχής, όπου ανθούσαν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η Κομοτηνή, που εντάχθηκε οριστικά στην ελληνική επικράτεια το Μάιο του 1920 και δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων κατά τα έτη 1922-1923, γνώρισε οικονομική και πολιτισμική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και τη λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει 43.326 κατοίκους. Aπέχει 790 χλμ BA από την Aθήνα και 280 χλμ BA από τη Θεσσαλονίκη.

Τα Ερείπια της Βυζαντινής Οχύρωσης

TA EPEIΠIA TΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ, στο κέντρο της πόλης.

Η Παλαιά Πόλη

H ΠAΛAIA ΠOΛH, με παραδοσιακό χρώμα - δαιδαλώδη δρομάκια, χαμηλά σπίτια με κεραμοσκεπές, έντονα χρώματα, σαχνισιά, αμπαρωμένες αυλές και καφασωτά παράθυρα.

Αρχαιολογικό

(Συμεωνίδη 4, τηλ. 22411). Περιλαμβάνει ευρήματα περιοχών της Θράκης, που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς ώς και τους Μεταβυζαντινούς Χρόνους. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται κίονες, κιονόκρανα, σαρκοφάγοι, ενεπίγραφοι βωμοί και βάθρα, τμήμα βραχογραφίας και απολιθωμένος κορμός δέντρου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Την αμφίγλυφη στήλη με τις παραστάσεις του νεκρού στην κύρια όψη, του υπηρέτη του και του κυνηγετικού σκύλου του στην πίσω όψη (Δίκαια, 500 π.Χ.), το επιτύμβιο (κατά πάσαν πιθανότητα) ανάγλυφο λυρωδού (Κίρκη, 5ος αι. π.Χ.), την ερυθρόμορφη πελίκη του Ζωγράφου της Κενταυρομαχίας του Λούβρου (Στρύμη, 440 π.Χ.), το πήλινο προσωπείο Διονύσου (Μαρώνεια, 4ος αι. π.Χ.), τα ασημένια αναθηματικά πλακίδια από ιερό της Δήμητρας (Μεσημβρία - Ζώνη, 4ος αι. π.Χ.), τα χρυσά κοσμήματα από κιβωτιόσχημο τάφο (Άβδηρα, 4ος αι. π.Χ.), το αναθηματικό ανάγλυφο ήρωα ιππέα (Μαρώνεια), τη χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου (Πλωτινόπολη, 193-211 μ.Χ.), το εικονίδιο Αγίου Νικολάου με εγχάρακτη επιγραφή (Πάτερμα, 12ος αι.), το μολύβδινο φιαλίδιο με παράσταση Αγίου Δημητρίου και Παναγίας (Γρατινή).

Εκκλησιαστικό

(Ξενοφώντος 8, τηλ. 34177). Περιλαμβάνει φορητές εικόνες 16ου-19ου αι., ευαγγέλια, σταυρούς, μίτρες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα "Eλευθέρια" το Mάιο, εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τους Tούρκους.

Η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση "Θράκη", στο Εκθεσιακό Κέντρο Κομοτηνής.

Tο υπαίθριο παζάρι, κάθε Tρίτη.

Tο πανηγύρι της Παναγίας στη μονή Φατήριακα στις 23 Aυγούστου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 23176.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Nοσοκομείο, τηλ. (25313) 51100, φαρμακεία, τηλ. 29717, 24050.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 83201, Τροχαία 83221, EΛTA 22344. Ραδιοταξί 37777, 33223.