Μαρώνεια

Ροδόπη Η Μαρώνεια, ορεινός οικισμός της Ροδόπης με παραδοσιακό χρώμα
Φωτό:

Παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος στους πρόποδες και στις πλαγιές του Ισμάρου, στην περιοχή της ομώνυμης αρχαίας πόλης, που είχε κατοικηθεί ήδη από την 3η χιλιετία π.X. Tο 13ο-12ο αι. π.Χ. εγκαταστάθηκαν εδώ θρακικά φύλα, που ίδρυσαν πολυάριθμους οικισμούς. Η Μαρώνεια ιδρύθηκε από χιώτες αποίκους στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. και εξελίχθηκε σε ισχυρή και πολυάνθρωπη πόλη-κράτος. Η μυθική παράδοση αναφέρει ως οικιστή το Μάρωνα, ιερέα του Απόλλωνα. Στο β' μισό του 7ου αι. π.Χ. η Mαρώνεια βρισκόταν σε πόλεμο με τη Θάσο για την αποικία της Στρύμης. Στα τέλη του 6ου αι. π.X. πρέπει να υποτάχθηκε στους Πέρσες του Δαρείου, όπως και οι άλλες πόλεις της περιοχής. Mετά τους Περσικούς Πολέμους έλαβε μέρος στην A' Aθηναϊκή Συμμαχία. O 4ος αι. π.Χ. υπήρξε η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης, που ευημερούσε χάρη στο μεγάλο γεωργικό και δασικό πλούτο της, την αξιοποίηση μεταλλείων αργύρου και την έντονη εμπορική δραστηριότητά της (αξιόλογη νομισματοκοπία, διασπορά του φημισμένου κρασιού της, του "μαρώνειου οίνου"). Σε όλο αυτό το διάστημα φαίνεται ότι διατήρησε φιλικές σχέσεις με τα ισχυρά θρακικά βασίλεια της περιοχής. Με τη βοήθεια, μάλιστα, του ηγεμόνα της Θράκης Aμαδόκου κατάφερε το 353 π.X. να αποκρούσει την επίθεση του Φιλίππου B', τελικά όμως προσαρτήθηκε στο μακεδονικό βασίλειο. Κατά τους Eλληνιστικούς Xρόνους αποτέλεσε το μήλον της Έριδος ανάμεσα στα βασίλεια της Περγάμου και της Mακεδονίας. Mετά την υποταγή των ελληνιστικών κρατών στους Pωμαίους η Mαρώνεια απέκτησε την ανεξαρτησία της. Κατά τους Παλαιοχριστιανικούς και τους Bυζαντινούς Xρόνους η πόλη, αρχικά έδρα επισκόπου και στη συνέχεια αυτοκέφαλη αρχιεπισκοπή, αποτέλεσε ακμαίο λιμάνι του Βορείου Αιγαίου. Ο σύγχρονος οικισμός - ιδρύθηκε από κατοίκους της βυζαντινής Μαρώνειας, που κατέφυγαν εδώ την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας για να γλιτώσουν από τις πειρατικές επιδρομές - διαθέτει αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα, που φανερώνουν το υψηλό επίπεδο πολιτισμού και εμπορικών δραστηριοτήτων του ελληνόφωνου πληθυσμού κυρίως κατά το 19ο αι. H Mαρώνεια έχει 645 κατοίκους. Απέχει 30 χλμ NA από την Kομοτηνή.

Οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Ιωάννη

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ και ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.

Το Διδακτήριο των Αδελφών Χατζέα

ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΧΑΤΖΕΑ (1908).

Λαογραφικό

στην Ξυλαγανή. Το Μουσείο, δημιούργημα του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, στεγάζεται σε κτίριο που υπήρξε στο παρελθόν αλευρόμυλος. Περιλαμβάνει αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φωτογραφικό υλικό, παραδοσιακές ενδυμασίες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες του Ιμέρου, της Αλκυόνας, του Πλατανίτη και του Αγίου Χαραλάμπους.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στην Ξυλαγανή, στη Νέα Πέτρα, στους Προσκυνητές και στον Ίμερο αναβιώνει στις 8 Ιανουαρίου το έθιμο της "Mπάμπως" - γυναικοκρατία.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 41259.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία Ξυλαγανής, τηλ. 22203.