Σαμοθράκη

Οι πύργοι των Γατελούζων στην Παλαιόπολη
Ο δεύτερος καταρράκτης του Φονιά
Το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, στην κορυφή βράχου, με υπέροχη θέα στην παραλία της Παχιάς Άμμου
Η Παχιά Άμμος, περιοχή με εξαίρετο φυσικό ανάγλυφο και όμορφη αμμουδερή παραλία, στο νότιο άκρο της Σαμοθράκης
Οι πύργοι των Γατελούζων στην Παλαιόπολη, χτισμένοι σε ύψωμα με θέα στη θάλασσα
Το ξωκλήσι της Παναγίας (Παναγούδα), στη διαδρομή Χώρα-Παλαιόπολη
Το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας
Η Χώρα, παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια με κεραμοσκεπές
Ο μεσαιωνικός πύργος του Φονιά, κοντά στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού
Η ανατολική ακτογραμμή του νησιού, στη διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους
Η κοιλάδα του Φονιά
Η κοιλάδα του Φονιά
Η ανατολική ακτογραμμή του νησιού, στη διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους
Στη διαδρομή από την Άνω Μεριά προς τους Κήπους...
14 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 184 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 58 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 2.723

Συνυφασμένη με τη λατρεία και την τέλεση μυστηρίων των Μεγάλων Θεών κατά την αρχαιότητα, αλλά και με το παγκοσμίως γνωστό άγαλμα της Νίκης, η Σαμοθράκη, στο βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου πελάγους, έχει πιστούς φίλους χάρη στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Το όρος Σάος, που υψώνεται επιβλητικά στο μεγαλύτερο τμήμα του νησιού, τα δάση από πλατάνια, τα ενδημικά φυτά, τα άφθονα τρεχούμενα νερά (πηγές, ρυάκια, καταρράκτες) και οι λιμνούλες (βάθρες), η λιμνοθάλασσα του Αγίου Ανδρέα, η αξιόλογη πανίδα συνθέτουν ένα σπάνιο οικοσύστημα, πόλο έλξης για πολυάριθμους οικοτουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν, επίσης, ο φημισμένος αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, τα μεσαιωνικά μνημεία, ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, οι ιαματικές πηγές, οι θαλάσσιες περιηγήσεις και το αιολικό πάρκο. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το Φεγγάρι (όρος Σάος, 1.611 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, Προέλληνες (Κάρες και αργότερα Θράκες) κατοίκησαν τη Σαμοθράκη κατά τους Ύστερους Νεολιθικούς Χρόνους και την Εποχή του Χαλκού (Μικρό Βουνί κ.α.). Γύρω στο 700 π.Χ. Έλληνες αιολικής καταγωγής αποίκισαν το νησί, ίδρυσαν πόλη στο βόρειο τμήμα του και αναμείχθηκαν σταδιακά με τους παλαιότερους κατοίκους. Παράλληλα, οι έλληνες άποικοι υιοθέτησαν τη λατρεία των Μεγάλων Θεών και τα Μυστήρια των Καβείρων, που συνδέονταν με τους προελληνικής καταγωγής κατοίκους. Η προνομιακή γεωγραφική θέση, η εμπορική και αποικιακή δραστηριότητα των κατοίκων (ίδρυση της Σαμοθρακικής Περαίας, σειράς οχυρωμένων πόλεων, στις απέναντι θρακικές ακτές) επέτρεψαν στη Σαμοθράκη να αναδειχθεί σε σημαντική πόλη-κράτος κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους. Κατά τους Κλασικούς και τους Ελληνιστικούς Χρόνους το νησί απέκτησε μεγάλη φήμη ως θρησκευτικό κέντρο του Bορείου Aιγαίου - στα Μυστήρια των Καβείρων μυήθηκαν σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας. Το Ιερό των Μεγάλων Θεών έφθασε στο απόγειο της ακμής του τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. Επί Ρωμαιοκρατίας το νησί ήταν ιερό και το Τέμενος των Μεγάλων Θεών άσυλο. Οι πειρατικές επιδρομές κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους μείωσαν τον πληθυσμό του νησιού και ανάγκασαν τους κατοίκους να αποτραβηχθούν στην ενδοχώρα. Στους κατοπινούς αιώνες η Σαμοθράκη πέρασε στην κυριαρχία του γενοβέζικου οίκου των Γατελούζων (Gattilusi), των Ενετών και των Τούρκων, οι οποίοι την κατέστρεψαν το Σεπτέμβριο του 1821. Το νησί απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1912.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Παραδοσιακά γλυκά ("πραούστι", είδος δαμάσκηνου, "καΐσι", βερίκοκο, και καρυδάκι), μέλι, ελιές, λάδι, τυροκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, κεραμικά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Δοκιμάστε φρέσκα ψάρια, κατσίκι και παραδοσιακά γλυκά.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της Καμαριώτισσας και στα Θέρμα.