Χώρα

Σαμοθράκη Οι πύργοι των Γατελούζων στην Παλαιόπολη
Φωτό:

Παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με ξεχωριστό χρώμα, χτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά του όρους Σάος. Την εικόνα του συνθέτουν τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια, οι μικρές πλατείες και τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Η Χώρα έχει 677 κατοίκους.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο (Πύργος)

ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ (ΠΥΡΓΟΣ), από την εποχή των Γατελούζων. Δεσπόζει σε ύψωμα. Χτίστηκε με εντολή του Παλαμήδη Γατελούζου.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (1875), προστάτιδα του νησιού. Περιλαμβάνει αξιόλογες εικόνες και τις κάρες των Αγίων Πέντε Νεομαρτύρων (Μιχαήλ, Θεόδωρος, Μανουήλ, Γεώργιος ο πρεσβύτερος και Γεώργιος ο νεότερος), που κατάγονταν από το νησί και μαρτύρησαν το 1836 στη Μάκρη του Έβρου.

Λαογραφικό

(τηλ. 41227). Στεγάζεται σε πετρόχτιστο τριώροφο αρχοντικό. Περιλαμβάνει παραδοσιακή κρεβατοκάμαρα, αργαλειό, κεντήματα, υφαντά, τοπικές ενδυμασίες, έπιπλα, αντικείμενα από την αγροτική ζωή, οικιακά σκεύη, εργαλεία, φωτογραφικό υλικό κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Τα "Καβείρια", εκδηλώσεις που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Δήμος τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκδηλώσεις μνήμης την 1η Σεπτεμβρίου για το ολοκαύτωμα των κατοίκων του νησιού από τους Τούρκους το 1821.

Εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό στις 19 Οκτωβρίου.

Εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή του Θωμά για τους Αγίους Πέντε Νεομάρτυρες του νησιού.

Το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

*ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ: Κέντρο Υγείας, τηλ. 41217.

*ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Αστυνομία 41203, ΟΤΕ 41299, ΕΛΤΑ 41244.