Παλαιόπολη

Σαμοθράκη Οι πύργοι των Γατελούζων στην Παλαιόπολη
Φωτό:

Παραλιακός οικισμός με σημαντικoύς αρχαιολογικούς χώρους και γραφικό ηλιοβασίλεμα. Η Παλαιόπολη έχει 25 κατοίκους. Απέχει 4 χλμ Β από τη Χώρα.

Η Αρχαία Παλαιόπολη

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ, με ερείπια τειχών Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής (6ος-3ος αι. π.Χ.).

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών

ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ, δυτικά της αρχαίας πόλης. Ήταν αφιερωμένο στη λατρεία και την τέλεση μυστηρίων των Μεγάλων Θεών, που αναφέρονται από τους αρχαίους συγγραφείς με το όνομα Κάβειροι - η ταυτότητα και η φύση τους παραμένει αινιγματική. Η θρησκευτική δραστηριότητα στο χώρο ανάγεται στον 7ο αι. π.Χ. Οι μόνιμες κατασκευές χρονολογούνται από το α' μισό του 4ου αι. π.Χ. ώς την Πρώιμη Αυτοκρατορική Περίοδο. Το Ιερό γνώρισε τη μέγιστη ακμή του τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. Η λατρεία των Μεγάλων Θεών και η μύηση στα μυστήριά τους έπαυσαν στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ.Τα σημαντικότερα μνημεία και αρχιτεκτονικά σύνολα του αρχαιολογικού χώρου είναι το Τέμενος, μεγάλο μαρμάρινο κτίριο με κεντρική θέση στη λατρεία των Μεγάλων Θεών (γύρω στο 340 π.Χ.), το Ιερό, όπου γινόταν η μύηση στο δεύτερο βαθμό των μυστηρίων, την Εποπτεία (325-150 π.Χ.), η Θόλος της Αρσινόης (Αρσινόειον), το μεγαλύτερο γνωστό περιφερές οικοδόμημα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, αφιέρωμα της αιγύπτιας βασίλισσας (συζύγου του βασιλιά της Θράκης Λυσιμάχου) στους Μεγάλους Θεούς (288-281 π.Χ.), το Πρόπυλο του Πτολεμαίου Β', αφιέρωμα του αιγύπτιου βασιλιά στους Μεγάλους Θεούς (285-281 π.Χ.), η Στοά, προορισμένη για τη στέγαση των επισκεπτών του Ιερού (α' μισό του 3ου αι. π.Χ.), το Ανάκτορο, όπου γινόταν η μύηση στον πρώτο βαθμό των μυστηρίων (Πρώιμη Αυτοκρατορική Περίοδος, 1ος αι. μ.Χ.), ο Ιερός Κύκλος, κυκλικός χώρος προορισμένος για όρθιους θεατές, που παρατηρούσαν ή μετείχαν στα δρώμενα (τέλη 5ου-αρχές 4ου αι. π.Χ.), και το Μνημείο της Νίκης, ορθογώνια κατασκευή στην οποία ήταν τοποθετημένο το άγαλμα της Νίκης πάνω σε πλώρη πλοίου (πρώιμος 2ος αι. π.Χ.).

Αρχαιολογικό

(τηλ. 41474). Το κτίριο οικοδομήθηκε με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών. Περιλαμβάνει αποκατεστημένα αρχιτεκτονικά μέλη κτιρίων, γλυπτά, νομίσματα, μικροτεχνία, κεραμική, επιγραφές από την αρχαία πόλη και το Ιερό των Μεγάλων Θεών, καθώς και ευρήματα από τις νεκροπόλεις. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, υπογεωμετρικούς κανθάρους (α' μισό 7ου αι. π.Χ.), παναθηναϊκό αμφορέα με οπλισμένη Αθηνά στη μια πλευρά και αγώνα δρόμου στην άλλη (γύρω στο 525 π.Χ.), μελανόμορφη πελίκη με σκηνές πατητηριού και δοκιμής του νέου κρασιού με τη συμμετοχή του Ηρακλή και του Διονύσου (αρχές 5ου αι. π.Χ.), περσική χρυσή καρφίτσα σε μορφή λιονταριού (δυναστεία Αχαιμενιδών, 5ος αι. π.Χ.), τμήμα ανάγλυφης μαρμάρινης ζωφόρου με χορεύτριες (γύρω στο 340 π.Χ.), επίκρανο παραστάδας με ανάγλυφη διακόσμηση (285-281 π.Χ.), μαρμάρινο άγαλμα Νίκης (150-125 π.Χ.) και εκμαγείο της Νίκης της Σαμοθράκης (έργο από παριανό μάρμαρο, από τα πιο ονομαστά πρωτότυπα γλυπτά της Ελληνιστικής Περιόδου, 190-180 π.Χ.), που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις ακρογιαλιές της περιοχής.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.