Ξάνθη

Η παλαιά πόλη της Ξάνθης
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.793 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 101.856

Νομός με πλούσιο παρελθόν, δυναμικό παρόν και κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη του χριστιανικού με το μουσουλμανικό στοιχείο. Η οροσειρά της Ροδόπης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η περιοχή του Λειβαδίτη, ο ποταμός Νέστος με το αισθητικό δάσος των Στενών και το μαγευτικό δέλτα του, η λίμνη Βιστονίδα, οι παραδοσιακοί οικισμοί της πρωτεύουσας και της ορεινής Ξάνθης, ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, το Πόρτο Λάγος αποτελούν τους κύριους πόλους έλξης των επισκεπτών. Η Ξάνθη συνορεύει B με τη Bουλγαρία, Δ με τη Δράμα και την Kαβάλα, A με τη Pοδόπη, ενώ N βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους, ενώ τον 11ο αι. π.Χ. άρχισε η εγκατάσταση θρακικών φύλων. Σπουδαιότερη πόλη κατά την αρχαιότητα ήταν τα Άβδηρα, που ιδρύθηκαν τον 7ο αι. π.Χ., γνώρισαν περίοδο ακμής τον 6ο-5ο αι. π.Χ. και ανέδειξαν σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους. Από τον 1ο αι. μ.Χ., με τη διέλευση του Αποστόλου Παύλου, διαδόθηκε ο χριστιανισμός στην περιοχή, που αποτελούσε ρωμαϊκή επαρχία. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους σημεία αναφοράς αποτελούσαν οι οικισμοί Τόπειρος, Ξάνθεια, Πολύστυλον (στη θέση των Αβδήρων) και Πόροι. Η περιοχή καταλήφθηκε από τους Τούρκους το 14ο αι. Η Γενισέα (Γενιτζέ) εξελίχθηκε επί Τουρκοκρατίας σε διοικητικό και εμπορικό κέντρο χάρη στην παραγωγή, την επεξεργασία και την εμπορία καπνού. Μετά την καταστροφή της από πυρκαγιά (1870) η πόλη της Ξάνθης αποτέλεσε το νέο διοικητικό κέντρο και αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό. Η περιοχή ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα το Μάιο του 1920. Η λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων και η πραγματοποίηση έργων υποδομής στην περιοχή έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του νομού τις τελευταίες δεκαετίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στη Δυτική Ροδόπη, στο χωριό Λειβαδίτη, το καταφύγιο ΕΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, υψόμετρο 1.200, χωρητικότητας 36 ατόμων, κεντρική θέρμανση και τζάκι, ατομική τουαλέτα και κοινόχρηστα λουτρά. Πληροφ.: EOΣ Ξάνθης, τηλ. (25410) 68023.

ΣΠΟΡ: Ράφτινγκ και κανό - καγιάκ στο Νέστο.

TI NA ΨΩNIΣETE: Γλυκά και αλλαντικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε καριόκες, σαραγλί, σουτζούκ-λουκούμ και άλλα γλυκά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Πόρτο Λάγος.