Πόρτο Λάγος

Ξάνθη Η παλαιά πόλη της Ξάνθης
Φωτό:

Ψαροχώρι χτισμένο επάνω στη στενή χερσόνησο που χωρίζει τη λίμνη Bιστονίδα από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση, στο μυχό της Bιστονίδας βρίσκονταν οι στάβλοι των ίππων του Διομήδη, βασιλιά του ιθαγενούς φύλου των Βιστόνων. H αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε λείψανα βυζαντινού οικισμού, ίσως των Πόρων. Ο οικισμός αυτός, με εμπορικό, στρατιωτικό και αλιευτικό χαρακτήρα, βρισκόταν πάνω σε δύο νησίδες στο στόμιο της Βιστονίδας και έλεγχε την έξοδο από τη λίμνη προς τη θάλασσα. Στο β' μισό του 19ου αι. το Πόρτο Λάγος αποτέλεσε σημαντικό εξαγωγικό λιμάνι της Θράκης. Ο σύγχρονος οικισμός έχει 394 κατοίκους. Απέχει 24 χλμ NA από την Ξάνθη.

Τα Ερείπια Βυζαντινού Πολισματος

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΣΜΑΤΟΣ. Θα δείτε τα τείχη σε μήκος μεγαλύτερο από 170 μ., με τετράπλευρους πύργους, αντηρίδες και σκάλες, καθώς και τα ερείπια βυζαντινού ναού, 10ου αι., χτισμένου επάνω σε παλαιοχριστιανικό κτίριο.

Η μονή του Αγίου Νικολάου

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, χτισμένη σε νησίδα μέσα στη λίμνη - τη συνδέει με τη στεριά ξύλινη γέφυρα -, στην ίδια θέση με αγιορείτικο μετόχι. Διαθέτει μικρό ξενώνα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία του χωριού.

*ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ: Η "Ναυτική Εβδομάδα" - στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της πραγματοποιείται η "Γιορτή της Σαρδέλας".

Ο εορτασμός στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, στο ομώνυμο εκκλησάκι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο στο Kουτσό, τηλ. 96315.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Λιμεναρχείο 96666.