Ξάνθη

Η παλαιά πόλη της Ξάνθης
Φωτό:

Διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο του νομού, η πόλη της Ξάνθης είναι χτισμένη στο βόρειο άκρο της ομώνυμης πεδιάδας. Συσχετίζεται ή ταυτίζεται με την αρχαία Ξάνθεια, πόλη των Κικόνων, που αναφέρεται πρώτη φορά από το Στράβωνα και απαντά και σε βυζαντινές πηγές - τον 9ο αι. ως έδρα επισκοπής και το 13ο-14ο αι. ως σημαντική, καλά οχυρωμένη πόλη. Tο 14ο αι. η πόλη έπεσε στα χέρια των Tούρκων. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας ο οικισμός ήταν αρχικά ένα καπνοχώρι με την ονομασία Ισκέτσε, που αναπτύχθηκε σταδιακά και γνώρισε περίοδο ακμής (από το 1715) ως κέντρο παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας καπνού. Καταστράφηκε από σεισμό το 1829 και γνώρισε νέα περίοδο ακμής μετά την καταστροφή της Γενισέας (1870), όταν αποτέλεσε το οικονομικό και πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ύστερα από περίοδο βουλγαρικής κατοχής στη δεύτερη δεκαετία του 20ού αι., η πόλη αποδόθηκε οριστικά στην Eλλάδα το Μάιο του 1920. Η Ξάνθη έχει 45.111 κατοίκους. Aπέχει 713 χλμ BA από την Aθήνα και 224 χλμ BA από τη Θεσσαλονίκη.

Το Βυζαντινό Κάστρο

TO BYZANTINO KAΣTPO, στην κορυφή του λόφου που ελέγχει τη δίοδο προς την ενδοχώρα. Ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση διακρίνονται πύργοι, μεταπύργια, τοξωτές πυλίδες και θολωτές δεξαμενές.

Η Παλαιά Πόλη

H ΠAΛAIA ΠOΛH, χτισμένη αμφιθεατρικά στα τέλη του 19ου-αρχές του 20ού αι., εποχή ακμής της πόλης. Στον παραδοσιακό οικισμό θα δείτε γραφικά σοκάκια και αξιόλογα δείγματα λαϊκής και ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Τα παλαιότερα οικοδομήματα είναι χτισμένα από τεχνίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Εκκλησιαστικό

(τηλ. 29799). Στεγάζεται στη μονή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας και περιλαμβάνει εικόνες, χρυσοκέντητους επιταφίους, λειτουργικά σκεύη και βιβλία, σφραγίδες και άμφια.

Λαογραφικό

(Αντίκα 5-7, τηλ. 25421). Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1975. Στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου (δύο όμοιες μεταξύ τους κατοικίες σε επαφή, καθεμιά με υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο και έναν όροφο), αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας (δεκαετία 1860-1870), με αξιόλογες τοιχογραφίες και οροφογραφίες. Περιλαμβάνει εκθέματα που αναφέρονται στη ζωή των κατοίκων της πόλης της Ξάνθης αλλά και της υπαίθρου στις αρχές του 20ού αι. - φορεσιές, κοσμήματα, εργόχειρα, σκεύη, έπιπλα, βιβλία και αρχεία της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KAZINO: Στα βόρεια προάστια της πόλης, στην περιοχή Λατομείων. Πληροφ.: τηλ. 70900.

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: ΘΕΡΜΩΝ ΕΧΙΝΟΥ. Οξυανθρακικές πηγές (θερμοκρασία νερού: 40-53 βαθμοί Κελσίου), κατάλληλες για δερματικές παθήσεις, αρθροπάθειες κ.ά. ΠΟΤΑΜΙΑΣ (ΓΕΝΙΣΕΑΣ). Οξυανθρακικές πηγές (θερμοκρασία νερού: 40 βαθμοί Κελσίου), κατάλληλες για ρευματισμούς, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις, νευραλγίες κ.ά. Πληροφ.: τηλ. (25410) 96349.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Oι "Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές", την τελευταία εβδομάδα της Aποκριάς.

Οι "Γιορτές Παλιάς Πόλης" - συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών έργων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το "Χατζιδάκειο Φεστιβάλ", μουσικές, χορωδιακές, χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Οι "Γιορτές Νεολαίας", το Μάιο και τον Ιούνιο.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Tο παζάρι κάθε Σάββατο.

Στη Μέλισσα, τα "Δημήτρια" στις 26 Οκτωβρίου.

Στα Μάγγανα, η "Γιορτή της Μπάμπως" στις 8 Ιανουαρίου.

Στο Εράσμιο, τα "Εράσμια", πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Αύγουστο.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 22684.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Nοσοκομείο, τηλ. 47100, φαρμακεία, τηλ. 25350, 21721, 22466.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 84116, Τροχαία 84125, EΛTA 21166. Ταξί 72801-3.