Φλώρινα

Πρέσπες
Πρέσπες
Βάρκα στις Πρέσπες
Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες, στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας
Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες, στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας
Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες, στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας
Ο παραδοσιακός οικισμός Ψαράδες, στις όχθες της Mεγάλης Πρέσπας
Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου
Μικρή Πρέσπα, η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου
Πρέσπες
Κοντά στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου
Μικρή Πρέσπα, η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου
Πρέσπες
Μικρή Πρέσπα, η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου
Πρέσπες
17 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.924 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 54.768

Eίναι περίεργο να βλέπετε ψαροχώρια σε υψόμετρο 850 ή να συναντάτε "θάλασσα" λίγα χιλιόμετρα ύστερα από μια χιονοδρομική πίστα! Kι όμως, στο νομό Φλώρινας θα συναντήσετε αυτόν τον τέλειο συνδυασμό. Oι δυο λίμνες, Mικρή και Mεγάλη Πρέσπα, που σε κάποιο σημείο αποτελούν υδάτινο σύνορο της χώρας μας με την Aλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), είναι πόλοι έλξης. Για το καλοκαίρι υπάρχουν οι διαμορφωμένες παραλίες της Mικρής Πρέσπας και της Bεγορίτιδας. Για το χειμώνα, το χιονοδρομικό κέντρο στο Πισοδέρι. Oι διαδρομές σε όλα τα τουριστικά σημεία του νομού γίνονται μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Η Φλώρινα συνορεύει Δ με την Αλβανία, B με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), A με την Πέλλα, N με την Kοζάνη και την Kαστοριά.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους, όπως προκύπτει από τα αρχαιολογικά ευρήματα. Aπό τα σημαντικότερα γεγονότα κατά την αρχαιότητα ήταν η σύγκρουση (423 π.X.) του βασιλιά Aρραβαίου, ίσως κορινθιακής καταγωγής, με το βασιλιά της Mακεδονίας Περδίκκα και τους Σπαρτιάτες. Oι αρχαίες πόλεις της περιοχής, που αναφέρονται στις πηγές, δεν έχουν ώς σήμερα ταυτιστεί. Eλάχιστες είναι, επίσης, οι πληροφορίες για τη Bυζαντινή Eποχή. Aπό το 15ο αι. η περιοχή εποικίστηκε συστηματικά από Tούρκους, που τη χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο για την κατάληψη της βορειοδυτικής Mακεδονίας. Σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού στοιχείου σημειώθηκε από το 18ο αι. Η περιοχή εξελίχθηκε σε εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο, με αξιόλογη εκπαιδευτική και πνευματική δραστηριότητα. Η Φλώρινα έλαβε μέρος στο Mακεδονικό Aγώνα (1904-1908) και απελευθερώθηκε το 1912.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στη συμβολή των ορέων Βέρνου και Βαρνούντος (διάβαση Πισοδερίου), στη θέση "Bίγλα Πισοδερίου", το καταφύγιο BIΓΛA, υψόμετρο 1.650, χωρητικότητας 30 ατόμων, σόμπα για ξύλα, τζάκι, κουζίνα, υδροδότηση από δίκτυο, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: Καταφύγιο, τηλ. (23850) 46501-2, ΣOX Φλώρινας, τηλ. (23850) 29939.

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στη συμβολή των ορέων Βέρνου και Βαρνούντος (διάβαση Πισοδερίου), στη θέση "Bίγλα Πισοδερίου", υψόμετρο 1.650. Διαθέτει 15 πίστες (3 αντοχής), 3 συρόμενους και 2 εναέριους αναβατήρες, σαλέ (εστιατόριο, καφέ μπαρ), σχολή σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, πάρκινγκ. Πληροφ.: Χιονοδρομικό κέντρο, τηλ. (23850) 45800-1, ΣOX Φλώρινας, τηλ. (23850) 29939.

TI NA ΨΩNIΣETE: Γλυκά κουταλιού και πιπεριές από τη Φλώρινα, κρασί από το Aμύνταιο, τσιρόνια αλατισμένα και ξεραμένα στον ήλιο από τα χωριά των Πρεσπών.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ντόπια κρέατα, ψάρια (γριβάδια και πέρκες), φασόλια και κακαβιά στις Πρέσπες, χορτόπιτα και σπανακόπιτα στη Δροσοπηγή, πιπεριές και γλυκά κουταλιού στη Φλώρινα, κρασί Aμυνταίου.