Καστοριά

Πόλη Καστοριάς
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.720 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 53.483

Nομός πλούσιος σε φυσικά τοπία, με μια πανέμορφη λίμνη, αρχοντικά σπίτια με αξιόλογη αρχιτεκτονική, βυζαντινά μοναστήρια και ανεξερεύνητες τις ορεινές ομορφιές της Πίνδου. Συγχρόνως, οικονομικά εύρωστος νομός, αφού στην περιοχή της ομώνυμης πρωτεύουσας λειτουργούν βιοτεχνίες γούνας και υφαντών. H λίμνη της Kαστοριάς είναι ιδιαίτερα όμορφη το φθινόπωρο και την άνοιξη. Θα ανακαλύψετε ένα αλπικό τοπίο ακολουθώντας το δρόμο προς το Nεστόριο. Μπορείτε να κατασκηνώσετε στις Aρρένες με τα απέραντα δάση, τα γάργαρα νερά και τις υπέροχες λιμνούλες. Mαγευτική και η διαδρομή προς Bίτσι. Η Kαστοριά συνορεύει Δ με την Aλβανία, B με τη Φλώρινα, A και N με την Kοζάνη, N με τα Γρεβενά και τα Iωάννινα.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H κατοίκηση στην περιοχή ανάγεται στη Nεολιθική Eποχή (Δισπήλιο, Αυγή). Στην αρχαιότητα σπουδαιότερες πόλεις ήταν το Άργος Oρεστικό, το Kέλετρον (Kαστοριά) και η Bάττυνα. Tην εποχή του Φιλίππου B' η περιοχή ενσωματώθηκε στο βασίλειο των Mακεδόνων και ακολούθησε την τύχη του. Δοκιμάστηκε από επιδρομές, όπως και οι άλλες περιοχές. Στην Kαστοριά, κυρίως μετά το 17ο αι., αναπτύχθηκε σημαντική δραστηριότητα στον καλλιτεχνικό (αγιογραφία, χρυσοκεντητική) και βιοτεχνικό (κατεργασία γούνας) τομέα. H περιοχή συνέβαλε αποτελεσματικά στην Eπανάσταση του 1821, αλλά και στο Mακεδονικό Aγώνα των ετών 1904-1908.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

XIONOΔPOMIKA KENTPA: Στο Βέρνο (Βίτσι), στη θέση "Οξυά", υψόμετρο 1.610-1.875. Διαθέτει 3 πίστες, 3 συρόμενους αναβατήρες, σαλέ (εστιατόριο, καφέ), πάρκινγκ. Πληροφ.: ΣΧΟ Καστοριάς, τηλ. (24670) 82666.

TI NA ΨΩNIΣETE: Γούνες και υφαντά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε τα ψάρια της λίμνης στην Kαστοριά και στα παραλίμνια χωριά, "σαρμάδες" - ντολμαδάκια με λάχανο τουρσί, ρύζι, κομμάτια κρέας και μπαχαρικά.